Κλείνουν τα εργαστήρια του Ομηρείου ως αντίποινα για την απόρριψη της ΔΗΚΕΧ

Η απόρριψη από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Χίου της πρότασης της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη για τροποποίηση του καταστατικού της ΔΗΚΕΧ, που στόχευε την επέκτασή της στα πολιτιστικά θέματα, έφερε και μάλιστα άμεσα τα ανάλογα… αντίποινα.

Αμ΄ έπος αμ΄ έργον, λοιπόν, ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομηρείου κ. Δημήτρης Μάντικας ανακοίνωσε – σε περιορισμένο κύκλο μέσων ενημέρωσης – ότι τα εργαστήρια του Ομηρείου, με σημαντική εδώ και πολλά χρόνια συνεισφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού δεν θα λειτουργήσουν, ενώ επέρριψε την ευθύνη γι΄ αυτή την εξέλιξη στις αντιπολιτεύσεις του Δ.Σ., που δεν ενέκριναν την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΗΚΕΧ!

Επικαλέσθηκε δε προς τούτο ότι οι αίθουσες με φυσικό εξαερισμό που διεξάγονται τα εργαστήρια δεν επαρκούν για όλα, ενώ έθεσε και ζήτημα για για τον τρόπο πρόσληψης του αναγκαίου αριθμού εκπαιδευτών.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση έφερε τις άμεσες αντιδράσεις, με την Πρωτοβουλία για τη Χίο να επισημαίνει ότι ο κ. Μάντικας δεν είπε αυτά που ισχυρίζεται σήμερα «δεν τα είπε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, εκεί που ανταλλάξαμε απόψεις και προσπαθήσαμε να πείσουμε και να
πεισθούμε. Αν, πράγματι, εξαρτιόταν τόσο πολύ από τη συγκεκριμένη τροποποίηση το Ομήρειο, τι είναι αυτό που τον έκανε να μιλήσει τώρα και όχι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης;».

Χαρακτηρίζει δε τις δηλώσεις του προέδρου του Ομηρείου «ενδεικτικές της προχειρότητας με την οποία η δημοτική αρχή αντιμετωπίζει τα ζητήματα των Χιωτών. Για αυτό ζητάμε ξανά αυτό που ζητήσαμε και στο Δ.Σ.: Κεντρική κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ όλων των νομικών προσώπων του δήμου και συντονισμός, ώστε να μην υπάρχουν αχρείαστες αλληλεπικαλύψεις και ανταγωνισμοί. Η ευθύνη για τη λειτουργία των εργαστηρίων του Ομηρείου είναι της δημοτικής αρχής και όφειλαν να έχουν μεριμνήσει πριν τα μέσα Οκτωβρίου. Δυστυχώς, όμως, από μια δημοτική αρχή της οποίας οι πρόεδροι των νομικών προσώπων δεν μιλάνε με τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους αλλά ούτε και μεταξύ τους, τι να περιμένει κανείς…», καταλήγει η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας.

Επίσης, η δημοτική παράταξη Χίος Μπροστά σε ανακοίνωσή της για το ίδιο θέμα επισημαίνει τα εξής:

«Η προχειρότητα σε όλο της το μεγαλείο αναδεικνύεται από τη διαδικασία στελέχωσης των εργαστηρίων του Ομηρείου.

Σήμερα (χθες), ο κ. πρόεδρος του Ομηρείου ανακάλυψε ότι υπάρχει “νέα διαδικασία για τις προσλήψεις εκπαιδευτών” και ότι οι αίθουσες δεν αερίζονται καλά!!!

Με την κρίση της πανδημίας να είναι ενεργή από τον Μάρτιο, με γνωστές σε όλους τις συστάσεις για τις συναθροίσεις αντί να έχει ήδη διερευνήσει πώς θα λειτουργήσουν και πού, “εφόσον” δεν γίνεται στους χώρους του Ομηρείου , “ανακάλυψε” το πρόβλημα.

Με γνωστή τη “νέα διαδικασία προσλήψεων”, αντί να συμμορφωθούν με αυτή, επιχείρησαν να διευρύνουν τις αρμοδιότητες της ΔΗΚΕΧ για να “καλύψουν” τις δραστηριότητες του Ομηρείου .

Και αντί να ζητήσουν συγγνώμη από τους δημότες με περίσσιο θράσος ο πρόεδρος και κατ´ επέκταση η δημοτική αρχή κατηγορούν τις αντιπολιτεύσεις!

Ο δρόμος της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης τους είναι άγνωστος. Για όλα φταίνε οι άλλοι, αυτοί απλώς …. προεδρεύουν!».