ΛΑΣ: Σαν τον κλέφτη λειτουργεί η κυβέρνηση της ΝΔ και για το περιβάλλον

Ανακοίνωση με την οποία τάσσεται κατά του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον «εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», εξέδωσε η ΛΑΣ χαρακτηρίζοντας το «έκτρωμα» και καλώντας τον λαό να το καταργήσει στην πράξη.

«Εν μέσω πανδημίας και καραντίνας έρχεται η κυβέρνηση της ΝΔ να εξασφαλίσει τους  μεγάλους ομίλους και επενδυτές, ισοπεδώνοντας ό,τι απέμεινε όρθιο από την βαρβαρότητα των μνημονίων .

Για το νησί μας που βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα των επενδυτών βιομηχανικών ΑΠΕ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δυσοίωνα .

Μεταξύ άλλων :

  • Καταργεί τις περιοχές Νatura, προωθώντας μέσα σε αυτές εξορυκτικές δράσεις για υδρογονάνθρακες και αέριο και άλλες μεταλλευτικές και κατασκευαστικές δράσεις.
  • Ιδιωτικοποιεί τον ΑΔΜΗΕ εκχωρώντας την ενέργεια σε ιδιώτες και προχωρεί στην απολιγνιτοποίηση της χώρας πριν από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα
  • Καταργεί τους Φορείς Διαχείρισης προστασίας του Περιβάλλοντος εκθέτοντας  σε κίνδυνο προστατευόμενες περιοχές 
  • Εκχωρεί  τον έλεγχο των περιβαλλοντικών μελετών (ΜΠΕ)  σε ιδιώτες  και επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες  για τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών με το πρόσχημα της μεγάλης καθυστέρησης  έκδοσης γνωμοδοτήσεων-αποφάσεων.
  • Προωθεί την αλόγιστη  επέκταση των αιολικών ΑΠΕ κυρίως για τις βιομηχανίες και τους μεγάλους ομίλους  σε βάρος  του λαού.
  • Νομιμοποιεί αυθαίρετα εντός δασικών περιοχών και ένα πλήθος άλλων διατάξεων που πολλές από αυτές δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, αφού το σύνολο των άρθρων είναι 130, ενώ το νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε διαβούλευση είχε μόνο 66 άρθρα!
  • Αφαιρεί τον λόγο και δυνατότητα κάθε τοπικής κοινωνίας και των δημοτικών αρχών  να εκφράσουν  γνώμη  για την τύχη  των περιοχών τους που παραδίδονται σε εξορύξεις.

Τέτοιες διαδικασίες , δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το τι επιδιώκει η κυβέρνηση , οδηγούν τον λαό σε ανασφάλεια  για την τύχη που τον περιμένει και υπονομεύουν μέσα από την αδιαφάνεια  κάθε δημοκρατικό  δικαίωμα», αναφέρει η ΛΑΣ