Λειτουργία του Πύργου στο Πιτυός ζητά το τοπικό συμβούλιο

Τη λειτουργία του Πύργου στο Πυτιός  και τους λόγους για τους οποίους δεν συμπεριλήφθηκε στους χώρους με φυλακτικό προσωπικό ζητά να μάθει με επιστολή του στη Εφορεία Αρχαιοτήτων, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πιτυούς και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης “Πιτυός Προορισμός” .

Σημειώνοντας ότι έχουν παρέλθει 15 μέρες από την αποστολή της επιστολή χωρίς να έχουν λάβει απάντηση γνωστοποιούν ότι αν υπήρχε ενημέρωση από την υπηρεσία θα δινόταν η δυνατότητα κάλυψης της θέσης με προσωπικό με δαπάνες της ΚοινΣΕπ.

Η επιστολή που γνωστοποιείται  ως μέσω πίεσης προς την υπηρεσία αφού όπως αναφέρουν ήδη οι επισκέπτες διαμαρτύρονται που δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τον Πύργο, έχει ως εξής:

ΑΙΤΗΜΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΥΡΓΟΥ ΠΙΤΥΟΥΣ

Έπειτα από πολυετή αδράνεια, το 2021, με την ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου, κατέστη επισκέψιμο το μνημείο του πύργου Πιτυούς, οι εργασίες αποκατάστασης του οποίου υλοποιήθηκαν με ευρωπαϊκούς πόρους στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Μολονότι αγνοήθηκαν από την Ε.Φ.Α. Χίου οι προτάσεις που εγγράφως υποβάλαμε για την ενίσχυση της επισκεψιμότητας του πύργου στις 2 Ιουνίου 2021, αποδείχθηκε ότι υπήρξε λανθασμένη η από ετών αρχική εκτίμηση της περιορισμένης επισκεψιμότητας του μνημείου. Χωρίς να έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα στοιχεία, η κινητικότητα στο Πιτυός ήταν τέτοια που έγινε αντιληπτή σε όλους μας και υποχρέωσε την ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» να συνδράμει με τη δίμηνη πρόσληψη επαγγελματία ξεναγού, με καθημερινή παρουσία στον οικισμό μας. Η συμπόρευση των δυο φορέων επικροτείται ακόμα δημόσια από αυτοδιοικητικούς και επαγγελματικούς φορείς ως πρότυπη για την ανάδειξη κι άλλων μνημείων του νησιού. Κι αντί η επιτυχημένη πρωτοβουλία να ενισχυθεί, με θλίψη διαπιστώνουμε ότι η Ε.Φ.Α. Χίου, χωρίς καν να μας ενημερώσει, δεν μερίμνησε για το 2022 για την πρόσληψη αρχαιοφύλακα για τον πύργο του Πιτυούς.

Προκειμένου να αποδοθεί ως επισκέψιμος ένας επιπλέον αρχαιολογικός χώρος υψηλού ενδιαφέροντος στο νομό μας με ύψιστη σημασία για το Πιτυός και εφόσον δεν είναι εφικτή η στήριξη του στόχου εκ μέρους σας, επαναφέρουμε την πρόταση μας να παραχωρηθεί για το 2022 η λειτουργία του πύργου στην ΚοινΣΕΠ «Πιτυός Προορισμός», δυνάμενη, κατά το νόμο (4430/2016, άρθρο 5, παρ. 3), να συμβάλλεται απευθείας με φορείς της διοίκησης για μια σειρά από δράσεις.

Η διαδικασία αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη για την Υπηρεσία σας, καθώς έχει επαναληφθεί με εταίρο τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου προ ετών. Ευνόητο είναι ότι θα γίνουν εκ μέρους μας αποδεκτοί οι προδιαγραφές του επιλεγέντος για το σκοπό αυτό προσωπικού και όλοι οι όροι ασφαλείας για την επίσκεψη στο μνημείο.

Τέλος, επιθυμούμε να πληροφορηθούμε, για ποιους λόγους δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροφωταγώγησης του μνημείου, όπως συνέβη κατά την περσινή χρονιά.

Ακράδαντα πιστεύοντας ότι διαθέτουμε κοινό στόχο, την αξιοποίηση της δυναμικής του μνημείου, του καλύτερου διασωζόμενου πύργου στη Χίο, αναμένουμε εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος την έγγραφη απάντηση σας, προσβλέποντας σε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συνεργασία.

 

ΜΙΧΑΗΛ ΦΥΤΟΥΣΗΣ                                                                         

Πάρεδρος Τοπικής Κοινότητας Πιτυούς                  

Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ «Πιτυός Προορισμός»