Λιμενικοί Χίου – Σάμου σε νευρική κρίση

Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα λιμεναρχεία Χίου και Σάμου, καταγράφοντας σοβαρές ελλείψεις και υποστελέχωση, αλλά και κυριολεκτικά ομηρία των λιμενικών που υπηρετούν εκεί επί χρόνια, η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Χίου – Σάμου.

Σε επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και την φυσική ηγεσία του Λιμενικού Σώματος, η Ένωση τονίζει ότι επανέρχεται στο θέμα των ελλείψεων, ππου είχε επισημάνει τον περασμένο Απρίλιο, πλην – όμως – μέχρι σήμερα ούτε φωνή, ούτε ακρόαση.

Οι εκλογές πήγαν πίσω όλη την διαδικασία των μεταθέσεων και την ενίσχυση σε προσωπικό και πίστευαν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιείτο μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Η Ένωση αναφέρεται ειδικότερα τόσο στις μεταθέσεις των λιμενικών στους τόπους επιλογής τους, αφού είχαν συμπληρώσει τον προβλεπόμενο χρόνο παραμονής και πληρούσαν τα τυπικά κριτήρια για να μετατεθούν, όσο και σε εκείνες για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στα δύο λιμεναρχεία και συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, η κατάσταση έχει ως εξής:

– Η σύνθεση του κεντρικού λιμεναρχείου Χίου σταδιακά μειώνεται, όταν όλοι γνωρίζουν τη πολυπλοκότητα και τις απαιτήσει που έχει. Ενδεικτικά, αναφέρει ότι διαθέτει δύο περιπολικά σκάφη τα οποία εκτελούν περιπολίες όλο το 24ωρο, καθώς και κλιμάκιο ειδικών αποστολών, τα στελέχη του οποίου εκτελούν παράλληλα καθήκοντα ως πλήρωμα πνευστού σκάφους, αλλά και ως στελέχη που πλαισιώνουν τις καθημερινές 24ωρες υπηρεσίες.

– Χειρότερη είναι η κατάσταση στο λιμεναρχείο Σάμου με τα ΚΕΑ, το Α΄ Λ/Τα Πυθαγορείου και τον Λ/Σ Καρλοβασίου. «Με οργανική σύνθεση, η οποία μετά βίας πληροί το 60%, οι υπηρεσίες προσπαθούν να λειτουργήσουν στηριζόμενες στο φιλότιμο, την υπομονή και το κουράγιο που επιδεικνύει το προσωπικό, καθώς όπως είναι γνωστό το κλίμα είναι πλέον ασφυκτικό και επικίνδυνο μετά την νέα αύξηση των περιστατικών άφιξης μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Αξιοσημείωτο δε αποτελεί το οξύ πρόβλημα των πλωτών περιπολικών σκαφών των ανωτέρω υπηρεσιών, καθώς εκτελούν περιπολίες έχοντας δύο πληρώματα το ένα σκάφος και μόνο ένα το άλλο».

Η ΕΠΛΣ Χίου – Σάμου αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι λιμενικοί που υπηρετούν στη ΑΕΝ Οινουσσών, όπου «μόλις τέσσερα άτομα κάνουν γενναίες προσπάθειες προκειμένου να διατηρηθεί ψηλά το όνομα της σχολής, αλλά και του Λιμενικού Σώματος, στερούμενοι πολλές φορές τόσο τα ρεπό τους, όσο και την άδειά τους».

Η Ένωση χαρακτηρίζει αδιανόητο στο Λιμενικό Σώμα να υπάρχουν λιμενικοί δύο ταχυτήτων, από την μια υπηρεσίες υπερστελεχωμένες και από την άλλη υπηρεσίες υποστελεχωμένες και συνάδελφοι, «οι οποίοι έχουν συμπληρώσει κατά πολύ τον χρόνο της υποχρεωτικής παραμονής τους στην παραμεθόριο να μένουν για χρόνια όμηροι, αδυνατώντας να μεταφερθούν στον τόπο επιλογής τους ή έστω πλησίον αυτού, αντιμετωπίζοντας πολλές φορές βιοποριστικά προβλήματα που προκύπτουν λόγω δανείων».

Και καταλήγει τονίζοντας: «Ζητάμε την παρέμβασή σας για άμεση στελέχωση όλων των ευαίσθητων υπηρεσιών των ακριτικών νησιών, καθώς επίσης και την συμβολή σας στον απεγκλωβισμό των συναδέλφων – ομήρων, που επιθυμούν πλέον να μεταφερθούν στον τόπο επιλογής τους».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια