Μαθητικός διπλός διαγωνισμός με θέμα τις σφαγές της Χίου

Μέχρι την Πέμπτη 22 Απριλίου 2021, θα πρέπει οι μαθητές Λυκείου  που επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή στον  διπλό μαθητικό διαγωνισμό κινηματογραφικής (video) και εικαστικής «αφήγησης» με θέμα,«200-1 χρόνια μετά: ΜΑΡΤΥΡίΕΣ ΜΑΡΤΥΡίΩΝ».

Όσοι είχαν διασωθεί από τις Σφαγές στη Χίο σιγοψιθύριζαν με σπαραγμό:

«…αηδόνια του μισε-Τζανή και του Δεληαθανάση

πλέον μην κελαδήσετε, γιατί η Χιος εχάθη…».

Σήμερα, 200-1 χρόνια μετά από εκείνο το φοβερό Τότε, οι μαρτυρίες όσων επέζησαν, αλλά και ο μακρινός σύγχρονος απόηχός τους μπορούν να αποκτήσουν ξανά φωνή και να δώσουν έμπνευση σε ζωγραφικά έργα ή εικαστικές συνθέσεις εφήβων από τα Γυμνάσια, τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, τα Ειδικά Σχολεία και το Μουσικό Σχολείο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μπορούν να δηλώσουν στο σχολείο τους την επιθυμία τους για συμμετοχή σε αυτήν την πολυσχιδή διαγωνιστική δραστηριότητα που έχει τίτλο: «200-1 χρόνια μετά: ΜΑΡΤΥΡίΕΣ ΜΑΡΤΥΡίΩΝ», μέχρι την Πέμπτη, 22 Απριλίου.

Τα ολοκληρωμένα έργα τους (video ή ζωγραφιές, κολάζ και εικαστικές συνθέσεις, εμπνευσμένα από ενδεικτικές μαρτυρίες) θα πρέπει να κατατεθούν, μέσω των σχολείων, όπου φοιτούν, στο Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ. Δ. Εκπαίδευσης Χίου, μέχρι τη Δευτέρα, 31 Μαΐου 2021.

Για τις δύο ξεχωριστές κατηγορίες της δραστηριότητας αυτής (video – εικαστική σύνθεση) θα απονεμηθούν τρία βραβεία και τρεις έπαινοι. Το πρώτο βραβείο για μαθητικό video θα συνοδεύεται από μία ψηφιακή camera και την κάρτα της μνήμης της, ενώ το πρώτο βραβείο για τη μαθητική εικαστική σύνθεση θα συνοδεύεται από το μνημειακό πανόδετο λεύκωμα του Δημήτρη Πικιώνη «Η αρχιτεκτονική της Χίου».

Τα βραβεία αθλοθετούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Χίου, με τη συνεργασία τής οποίας πραγματοποιείται η όλη δράση, στο πλαίσιο τής καθιερωμένης δεύτερης, μετά το Πάσχα, Κυριακής, ως Δημόσιας Εορτής Τοπικής Σημασίας, η οποία προβλέπει εκδηλώσεις μνήμης των θυμάτων των Σφαγών στη Χίο.

Αναλυτικά μπορείτε να πληροφορηθείτε τους όρους και τη διαδικασία που έχει προβλεφθεί, ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα των Σχολικών Δραστηριοτήτων Δ.Δ.Ε. Χίου: https://drasischioub.weebly.com/

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια