«Είμαστε στις επάλξεις», διαμηνύουν Συκιάδα, Λαγκάδα, Βροντάδος, Καρδάμυλα

Μήνυμα ότι παραμένουν στις επάλξεις και δεν θα αφήσουν να γίνει ούτε στο Θόλος, ούτε σε άλλο σημείο του νησιού υπερδομή μόνιμου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, στέλνουν με κοινή ανακοίνωσή τους τα τοπικά συμβούλια Συκιάδας, Λαγκάδας, Βροντάδου και Καρδαμύλων.

Αναλυτικά:

«Συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Στους οικισμούς μας και στα χωριά μας, έλαχε ο κλήρος εξ αιτίας της πολιτικής της Ε.Ε. και των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής, να σηκώσουν το βάρος του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Συκιάδα, Λαγκάδα, Βροντάδος και Καρδάμυλα, οι ναυτότοποι, που με το αίμα και τον ιδρώτα των ναυτεργατών τους έχουν χτίσει και χτίζουν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας, επελέγησαν να γίνουν οι δεσμοφύλακες των κατατρεγμένων της μέσης Ανατολής, στους σχεδιασμούς της σημερινής ιερής συμμαχίας, που επιθυμεί στο Θόλος να χτίσει τις φυλακές της Ε.Ε.

Προχωρούν ακάθεκτοι να παίρνουν τις άδειες τη μια μετά την άλλη στην περιοχή για να φέρουν σε πέρας τα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Η πρόταση της ευρωπαϊκής επιτροπής για το «νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου», δεν είναι παρά η «φυσική συνέχεια» αυτής της στρατηγικής, εξίσου επικίνδυνη, όσο και η προηγούμενη του 2015, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει ως το «τέλος του εγκλωβισμού» και ως το άνοιγμα μιας νέας σελίδας «αλληλεγγύης» ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για την διαχείριση του μεταναστευτικού.

Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση, ο υπουργός της και οι αξιωματούχοι της Ευρώπης μάς λένε ψέματα.

Είναι θορυβημένοι από τις μαζικές μας κινητοποιήσεις όλο αυτό το διάστημα και στη Χίο και στη Μυτιλήνη, γι΄ αυτό και προσπαθούν να μας πείσουν, ότι πρόκειται να αλλάξει η κατάσταση του μόνιμου εγκλωβισμού χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά.

Αφού είναι έτσι, τι τον θέλουν όλον αυτόν τον σχεδιασμό της δημιουργίας αυτών των τεράστιων δομών φυλακών;

Όσο κι αν με μεθοδεύσεις ο υπουργός επιχειρεί να θολώσει την πραγματική εικόνα, παίζοντας την κολοκυθιά με τους αριθμούς και την χωροταξία, τα 700 εκατομμύρια ευρώ για τα κέντρα, είναι πολλά και δείχνουν τα μεγέθη των στρατοπέδων συγκέντρωσης για τα θύματα των πολέμων τους! Από αυτά 155 εκατομμύρια είναι για τη Χίο και τη Λέσβο! Πού τα πουλάνε, λοιπόν, αυτά;

Αλήθεια, ποιος από μας δεν βλέπει ότι η κατάσταση στην Μέση Ανατολή δεν εξομαλύνεται, αντίθετα οξύνεται η πραγματικότητα, που γεννά το πρόβλημα;

Δεν βλέπουμε την εργαλειοποίηση του προβλήματος από την τουρκική κυβέρνηση, με τις καθημερινές παραβιάσεις των τουρκικών ακταιωρών των συνόρων μας και την ωμή εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών, που κινδυνεύουν να γεμίσουν με πτώματα και πάλι τα νερά του Αιγαίου;

Δεν βλέπουμε το γκριζάρισμα των νησιών μας, τις απειλές και τις θεωρίες για γαλάζια πατρίδα;

Η κυβέρνηση τα βλέπει και επιμένει στους σχεδιασμούς της;

Συνειδητά, όμως, αφήνουν έξω από το κάδρο την μεγάλη ευθύνη που έχει η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών, συμπεριλαμβανομένων και των ελληνικών, στις επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή (που βαφτίζονται ανθρωπιστική βοήθεια) και που δημιουργούν τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα. Οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ, αλά Μπάιντεν, στη Συρία το φανερώνουν.

Όλα τα παραπάνω, αποδεικνύουν ότι η φωτιά που δημιουργεί τους πρόσφυγες και μετανάστες εξακολουθεί να καίει και αναζωπυρώνεται από τα σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. για νέες ζώνες επιρροής,   γι΄ αυτό και προσπαθούν να χτίσουν νέα τείχη επώδυνα και για τους νησιώτες και για τους προσφυγικούς πληθυσμούς.

Η περιοχή βρωμά μπαρούτι, γινόμαστε στόχος των αντίπαλων στρατοπέδων κι αυτοί προδιαγράφουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας, προσανατολισμένο στην διαχείριση των θυμάτων τους, θύματα κι εμείς, στο να σηκώνουμε το βάρος και τις συνέπειες των δικών τους αποφάσεων, πολιτικών και επεμβάσεων.

Ο κυνισμός φτάνει στο απόγειό του, όταν μας λογαριάζουν ως αλγόριθμους, ποσοστά και ξερούς αριθμούς.

Συμπολίτες και συμπολίτισσες.

Η κυβέρνηση αγκαλιά με την Ε.Ε., συνεχίζει δυστυχώς τα σχέδιά της ενάντια στην δική μας βούληση, όταν η ίδια η επιστημονική επιτροπή της Βουλής διαπιστώνει – σε σχέση με το νέο σύμφωνο – ότι το να θεωρείται πως οι πρόσφυγες των όποιων δομών δεν έχουν εισέλθει στο έδαφος της χώρας, μπορεί να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις, αφού γκριζάρει επίσημα τα νησιά και το νησί μας .

Το Θόλος και όποιο άλλο μέρος του νησιού γκρίζα ζώνη!!!

Γι΄ αυτό και συνεχίζουμε σε αυτό που ξέρουμε καλά στη ζωή μας: Στον αγώνα. Αυτό έκανε όλη η Χίος πριν ένα χρόνο, αυτό θα κάνουμε και σήμερα, άσχετα αν προσπαθούν κάποιοι μαζί με τον υπουργό   να λειτουργήσουν ως δούρειος ίππος.

Είμαστε εδώ και στις επάλξεις:

  • Καμία νέα δομή στα νησιά μας ούτε στο Θόλος, ούτε πουθενά, να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ.
  • Κλείσιμο των hot spot.
  • Να απεγκλωβιστούν με ευθύνη της κυβέρνησης άμεσα όσοι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά μας. 
  • Να καταργηθεί η οποιαδήποτε ερμηνεία περί υποχρεωτικού γεωγραφικού περιορισμού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και να μην υπάρξει πρόβλεψη για κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση. 
  • Να γίνεται μόνο καταγραφή και ταυτοποίηση στα νησιά! Καμία άλλη διαδικασία που αφορά το μεταναστευτικό (για παράδειγμα αιτήσεις και απονομή ασύλου, ΠΡΟΚΕΚΑ κ.ά.).
  • Διαδικασίες ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και για όσους περνούν στην ελληνική επικράτεια να γίνεται στην ενδοχώρα και στις χώρες προορισμού».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια