Μεγάλη ανατροπή στο ωράριο – Πώς θα χτυπούν «κάρτα» οι εργαζόμενοι

 

Σφίγγει ο κλοιός για τους εργοδότες που απασχολούν εργαζομένους με πλήρη ωράρια αλλά τους δηλώνουν ως μερικώς απασχολουμένους για να γλιτώσουν εισφορές και υπερωρίες. Χτύπημα στη μαύρη εργασία και στην εισφοροδιαφυγή που γίνεται μέσω αυτής εκτιμάται ότι θα φέρει η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας την οποία σκοπεύει να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας από 1/1/2020.

Την κάρτα θα «χτυπούν» οι εργαζόμενοι, αλλά ουσιαστικά με αυτή θα ελέγχονται οι εργοδότες, αφού θα καταγράφει τα πραγματικά ωράρια απασχόλησης του προσωπικού μιας επιχείρησης βάζοντας φρένο στα κόλπα με την ψευδώς υποδηλωμένη εργασία και την εισφοροδιαφυγή.

Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα, με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και των συνδέσμων επιχειρήσεων προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι παράμετροι. Η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θα εφαρμοστεί αρχικά σε μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων ως ένα μέτρο προστασίας της πλήρους απασχόλησης και ανακοπής της εκρηκτικής αύξησης που σημειώνουν οι προσλήψεις με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

Άμεση ενημέρωση

Με τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας θα ενημερώνεται το σύστημα σε πραγματικό χρόνο για τον χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση), ενώ τα στοιχεία θα διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό τρόπο στην ΕΡΓΑΝΗ. Στη συνέχεια τα στοιχεία αυτά θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ) για να εντοπίζονται οι παραβάτες.

Να σημειωθεί ότι η θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας προβλέπεται με νόμο από το 2011, ο οποίος όμως από τότε παραμένει στα χαρτιά. Η συγκεκριμένη διάταξη προέβλεπε ότι με ευθύνη των επιχειρήσεων θα έπρεπε να ενημερώνεται καθημερινά και σε πραγματικό χρόνο το τότε ΙΚΑ για τον χρόνο εργασίας, την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων της επιχείρησης. Ο νόμος, που δεν έχει καταργηθεί, προβλέπει ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να γίνεται με τη χρήση κάρτας εργασίας σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και τα στοιχεία θα διαβιβάζονται με ηλεκτρονικό ή άλλον τρόπο στο ΙΚΑ. Τα στοιχεία αυτά μάλιστα θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ). Με απόφαση του υπουργού Εργασίας θα καθορίζονταν δε οι κλάδοι και το είδος των επιχειρήσεων ανά γεωγραφική περιοχή στις οποίες θα εφαρμοζόταν το σύστημα της κάρτας εργασίας και θα εντάσσονταν στο πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης. Απόφαση όμως δεν εκδόθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα το μέτρο να παραμένει ανεφάρμοστο.

Ζήτησαν επίσπευση

Τονίζεται ότι στο παρελθόν πενήντα σωματεία του ιδιωτικού τομέα είχαν ζητήσει από την τότε υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου να επισπεύσει την έκδοση υπουργικής απόφασης για την κάρτα, ώστε να προκύπτει αποδεικτικό υλικό για τις ώρες εργασίας, καθώς, όπως καταγγέλλουν, μειώθηκαν οι ώρες ημερήσιας απασχόλησής τους πλασματικά, από τις 8 ώρες στις 6 ή και λιγότερο, ενώ στην πραγματικότητα συνεχίζουν να απασχολούνται από 8ωρο έως 12ωρο. Επίσης, κατά την εξόφληση της μηνιαίας μισθοδοσίας δεν υπολογίζονται και δεν καταβάλλονται καθόλου ή μερικώς οι πρόσθετες ώρες απασχόλησης, υπερεργασίας και υπερωρίας τους.

Επισημαίνεται ότι στο υπό κατάθεση αναπτυξιακό νομοσχέδιο θα συμπεριληφθεί διάταξη η οποία καθιστά ακριβότερη τη μερική απασχόληση και πριμοδοτεί την πλήρη εργασία.

Υπερωρίες

Προβλέπεται η αλλαγή της νομοθεσίας για την επιπλέον εργασία, από την πρώτη κιόλας ώρα, όσων απασχολούνται με ευέλικτες μορφές προκειμένου να καθίσταται ασύμφορη για τους εργοδότες που συστηματικά παρανομούν και επιλέγουν να ασφαλίζουν μερικώς τους εργαζομένους τους. Η διάταξη θα αφορά την αύξηση κατά 10% του κόστους της υπερωρίας για τους εργαζομένους με ευέλικτες μορφές απασχόλησης για κάθε ώρα έως τις 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα, που αντιστοιχούν στο νόμιμο ωράριο της πλήρους απασχόλησης.

Με τον τρόπο αυτόν όσοι εργοδότες δηλώνουν παρανόμως πως το προσωπικό τους απασχολείται με μερική απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για υποκρυπτόμενη πλήρη εργασία, θα κληθούν να πληρώνουν αυτή την επιλογή τους με επιπλέον 10% για κάθε ώρα. Η αύξηση θα επιβαρύνει τον εργοδότη και αντίστοιχα θα ενισχύει το ημερομίσθιο του εργαζομένου για την επιπλέον εργασία, έτσι ώστε η πρόσληψη με πλήρη απασχόληση να συνιστά πιο συμφέρουσα επιλογή για τον επιχειρηματία. Αξίζει να σημειωθεί πως το 10% της αγοράς εργασίας (κυρίως οι υπηρεσίες, ο τουρισμός και ο επισιτισμός) καταφεύγουν στη λύση της υποδηλωμένης εργασίας, ασφαλίζοντας τον εργαζόμενο για λιγότερες ώρες ενώ στην πραγματικότητα δουλεύει πάνω από 8 ώρες.

ΠΗΓΗ: ΤΑΝΕΑ

 

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ