Μειωμένη λόγω της κρίσης η ζήτηση ρεύματος

Η κρίση που έχει χτυπήσει τον παραγωγικό τομέα, αλλά και τον τουριστικό κλάδο της Χίου, αποτυπώνεται καθαρά και σε ένα ακόμη μέγεθος. Αυτό της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην καρδιά του καλοκαιριού η κατανάλωση ρεύματος κινείται σε ιστορικά χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με αποτέλεσμα οι μηχανές παραγωγής στο εργοστάσιο της ΔΕΗ, στο Κοντάρι, να δουλεύουν σχεδόν στο ρελαντί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής της ΔΕΗ, η ημερήσια παραγωγή δεν ξεπερνάει τα 35 μεγαβάτ (MW), ενώ σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 6-7 MW που η ΔΕΗ «αγοράζει» από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

«Η παραγωγή αυτή, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν είναι πολύ χαμηλή αν σκεφτούμε ότι είναι τέλη Ιουλίου και η συνολική δυναμικότητα της ΔΕΗ είναι 60 MW», επισημαίνει στον astraparis.gr ο διευθυντής της ΔΕΗ κ. Γιώργος Καλαμάκης.

«Είναι ίσως και η χαμηλότερη παραγωγή των τελευταίων επτά, οκτώ χρόνων τουλάχιστον, για την ίδια περίοδο, αν σκεφτούμε ότι το 2007 η απαιτούμενη παραγωγή, ώστε να καλυφθεί η ζήτηση έφθασε τα 56 MW», προσθέτει ο κ. Καλαμάκης. Σύμφωνα, πάντως, με τον ίδιο στο ανώτατο σημείο ζήτησης πιθανόν να μην έχουμε φτάσει ακόμα.

«Τα τελευταία χρόνια η ζήτηση φτάνει στο ανώτατο σημείο της στα μέσα Αυγούστου αλλά ακόμα και τότε δεν αναμένεται να ξεπεράσει για φέτος τα 45 MW.’Άλλωστε, τόσο πέρυσι, όσο και το 2013 η ζήτηση ενέργειας δεν ξεπέρασε τα 46-47 MW την ημέρα και δύσκολα θα φτάσουμε εκεί φέτος», σημείωσε.

Όπως, μάλιστα, εξήγησε ο κ. Καλαμάκης, η μειωμένη για την εποχή ζήτηση οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση που έχει οδηγήσει μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές σε αναστολή δραστηριοτήτων .

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα λατομεία της ΛΑΤΩ, αλλά και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις, που είτε διέκοψαν την παραγωγή τους, είτε υπολειτουργούν.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια