Μείωση 30% των αντικειμενικών αξιών στη Χίο η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Την οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 30% σε όλες τις ζώνες του νησιού πρότεινε και ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου στην χθεσινή, Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023, συνεδρίαση της δημοτικού συμβουλίου.

Στην σχετική ανακοίνωσή της η ΛΑΣ αναφέρει τα εξής:

Οι νέες αντικειμενικές αξίες, της κυβέρνησης, που οδήγησαν σε αλματώδεις αυξήσεις, είναι ένας ακόμα κρίκος στην κλιμάκωση της φοροαφαίμαξης των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους ακινήτων.

Έτσι, έχουν μετατρέψει το δικαίωμα στη λαϊκή κατοικία σε ακριβό εμπόρευμα και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού στον καπιταλισμό, στην ελεύθερη αγορά όλα και ο άνθρωπος πουλιούνται και αγοράζονται.

Η αντιπαράθεση ή σκυλοκαβγάς των  Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, που περιορίζεται μόνο στο εργαλείο των αντικειμενικών αξιών, με τη Ν.Δ. να αναμασά τον περιβόητο “εξορθολογισμό”, φέρνοντας κραυγαλέα παραδείγματα ως επιχειρήματα και τον ΣΥΡΙΖΑ να στηλιτεύει “τη χρονική στιγμή” που επέλεξε η κυβέρνηση, συγκαλύπτει τον ίδιο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της φορολογίας των ακινήτων συνολικά. Συγκαλύπτει το ίδιο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που διαμόρφωσαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας, ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η πολιτική φορολογεί δυσβάσταχτα τη λαϊκή κατοικία, αφήνοντας αφορολόγητα τα ακίνητα και τα κέρδη του κεφαλαίου και επιταχύνει τη συγκέντρωση της γης, ειδικά σε τουριστικές περιοχές της χώρας, όπως αυτές που μπήκαν στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών πρόσφατα.

Η αντιλαϊκή φορολογική πολιτική στα ακίνητα και γενικότερα δεν χωράει βελτιώσεις. Με αφορμή τα παραπάνω πρέπει να διεκδικήσουμε την άμεση κατάργηση του αντιλαϊκού ΕΝΦΙΑ με τη μεταφορά των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο που το φορολογούν εθελοντικά, όπως τους αναξιοπαθούντες εφοπλιστές.

Για  τη Χίο ως ΛΑΣ προτείνουμε σε όλες τις ζώνες οριζόντια μείωση 30% για τους λόγους ότι η λαϊκή κατοικία είναι δικαίωμα, έχει ερημωθεί η ύπαιθρος  του νησιού μας, ακόμα και οι τουριστικές περιοχές για 6 μήνες θυμίζουν κρανίου τόπο και από αυτή την κατάσταση θίγονται και οι πιο ευάλωτες ομάδες, πολίτες με πενιχρά εισοδήματα χάνουν το δικαίωμα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το επίδομα στέγασης, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ,  που παίρνουν κάποια επιδόματα και μετατρέπονται σε εισοδηματίες .

Αυτή την πρόταση καταθέσαμε, αυτή και ψηφίσαμε.