Μετ΄ εμποδίων η κατασκευή του κλειστού κέντρου προσφύγων στις Σέρρες

Βραχονησίδα… στη στεριά αποτελεί η θέση την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να κατασκευάσει το πρώτο κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών (στην θέση «Κλειδί» του δήμου Σιντικής Σερρών).

Καταμεσής μιας λαγκαδιάς στο όρος Μπέλες, η οποία μάλιστα έπειτα από ένα διήμερο βροχοπτώσεων έχει μετατραπεί σε βάλτο, τέτοιον που μέχρι και οι εργασίες με μπουλντόζες ήταν αδύνατο να συνεχιστούν. Γι’ αυτό εξάλλου και αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα (Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020) επίσκεψη του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Ο χώρος, πάντως, μόνο ως αδιανόητος για διαμονή ανθρώπων μπορεί να περιγραφεί, πόσο μάλιστα που η διαμονή τους θα είναι σε… σκηνές. Γίνεται λόγος για 150 σκηνές των πέντε ατόμων η κάθε μία, ενώ το Κέντρο θα έχει δυναμικότητα 750 άτομα, τα οποία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις πάντα θα είναι μετανάστες (;) που μπήκαν στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου και όλοι θα επαναπροωθηθούν (;) στις χώρες προέλευσης.

Μπορεί τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα η κυβέρνηση, η ΚΕΔΕ και οι τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ. του νομού (Κ. Καραμανλής, Φ. Αραμπατζή, Τ. Χατζηβασιλείου και Θ. Λεονταρίδης) να πανηγύριζαν για την «πάνδημη», υποτίθεται, αποδοχή της πρότασης από τον Δήμο Σιντικής, κάποιοι μάλιστα την ανήγγειλαν και ως «υπόδειγμα» για όλους τους δήμους της χώρας, μόνο που τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Ενώ όντως αρχικά εμφανίστηκαν από κοινού, κάνοντας λόγο για «πατριωτικό καθήκον» –ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης Ολγα Φυταγκουρίδου, Ζήσης Λούγγος και Ιωσήφ Παναγιωτίδης–, να συμφωνούν στη δημιουργία της κλειστής δομής στη θέση Κλειδί δίπλα στον Προμαχώνα, στη συνέχεια ανέκρουσαν πρύμναν (διαφοροποιήθηκε η Μαρία Ιωαννίδου της «Λαϊκής Συσπείρωσης»).

Ο δήμαρχος είπε «δεν είναι δικιά μας απόφαση, μας την επέβαλαν», οι τρεις της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα με νέα ανακοίνωση ζήτησαν… «διενέργεια δημοψηφίσματος» που ο Ν. 4555/2018 (άρθρο 133) απαγορεύει.

Για τις αλλεπάλληλες κωλοτούμπες τούς πήραν στο ψιλό τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, είχε παραιτηθεί και η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σουζάνα Ρόδη και χθες εμφανίστηκαν έξω από το δημαρχείο πολίτες, ιερείς της περιοχής και ο γνωστός μέχρι πρότινος ως «νεομακεδονομάχος» Γιώργος Τάτσιος, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων. Και μπορεί κάποιοι να ακούστηκαν να λένε ό,τι λένε όχι διότι είναι «η ιστορικότητα της περιοχής (Ρούπελ) αλλά και η επικινδυνότητα, αφού γίνεται λίμνη», αλλά δύσκολα κρυβόταν ο μισαλλόδοξος λόγος που έχει διαπεράσει την ελληνική κοινωνία, αφού, όπως έλεγε κάποια δημότισσα, «το Ισλάμ είναι η χειρότερη επιδημία που μπορεί να έρθει στην Ελλάδα». Ο δήμαρχος ήταν εξαφανισμένος και σήμερα όσοι αντιδρούν θα συγκεντρωθούν στο Κλειδί για διαμαρτυρία.

Μέσα στην αναμπουμπούλα, η ιστοσελίδα anexartitos.gr εντόπισε ανάρτηση του αντιπροέδρου και υπουργού Άμυνας της βουλγαρικής κυβέρνησης, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, στην οποία αναφέρει ότι «…η συγκέντρωση μεταναστών στα σύνορά μας είναι απαράδεκτη», ότι «αποτελεί θέμα για περαιτέρω ένταση» και πως «ο βουλγαρικός στρατός είναι έτοιμος και εγγυώμαι ότι ένα νέο κύμα μεταναστών δεν θα γίνει δεκτό στη χώρα».

ΠΗΓΗ: EFSYN.GR (του Απόστολου Λυκεσά, από την έντυπη έκδοση)