Μεταφορικό ισοδύναμο και στα αεροπλάνα

Η εφαρμογή του μέτρου του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά επεκτείνεται και στις αεροπορικές μεταφορές, σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός και ψηφίσθηκε την Πέμπτη, 4 Απριλίου 2019.

Η επιδότηση για τα αεροπορικά εισιτήρια θα γίνεται με βάση τις ακτοπλοϊκές μεταφορές και δεν θα τις υπερβαίνει, δήλωσε ο κ. Σαντορινιός, που σημαίνει ότι στον επιβάτη θα επιστρέφεται αντίτιμο αντίστοιχο με εκείνο του ακτοπλοϊκού δρομολογίου.

Επίσης, στις λοιπές τροποποιήσεις για το μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου περιλαμβάνονται και τα εξής:

– Εντάσσονται στις κατηγορίες ωφελούμενων μέλη των σωμάτων ασφαλείας (αστυνομία, πυροσβεστική), στρατιωτικοί, λιμενικοί, καθώς και μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων οι οποίοι υπηρετούν σε νησιά. Σημειώνεται ότι – πέραν φυσικά των μόνιμων κατοίκων νησιών – έχουν ήδη ενταχθεί στο μέτρο οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί.

– Όσοι ταξιδεύουν σε καμπίνα, θα επιδοτούνται όχι μόνο με βάση το κόστος εισιτηρίου της οικονομικής θέσης, αλλά και του εισιτηρίου με κλίνη (το ακριβές ύψος της αυξημένης αποζημίωσης θα καθοριστεί προσεχώς).

– Παρατείνεται η πιλοτική εφαρμογή της επιδότησης καυσίμων ως το τέλος του 2019.

Διευκρίνισε ο κ. Σαντορινιός ότι η ΚΥΑ για την επιδότηση των πρατηριούχων καυσίμων που βρίσκονται στα νησιά, έχει εκδοθεί και έχει πάρει ΦΕΚ. Τα πρατήρια βενζίνης θα επιδοτούνται μέχρι και με 19,5 λεπτά του ευρώ ανά λίτρο.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την Κρήτη, «εντάσσονται στο μέτρο και μια σειρά από επιχειρηματικές δραστηριότητες του νησιού για την μεταφορά των προϊόντων τους από και προς το νησί, διότι διαπιστώσαμε ότι υπάρχει επιπλέον κόστος για τους επιχειρηματίες λόγω της ακτοπλοϊκής μεταφοράς. Για το λόγο αυτό το Πανεπιστήμιο Πειραιά εκπονεί μελέτη μετά από οδηγία της Περιφέρειας και των επιμελητηρίων της Κρήτης και με βάση τα αποτελέσματα θα οριστικοποιηθεί η ένταξη τους με αντίστοιχη ΚΥΑ», δήλωσε ο κ. Σαντορινιός.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια