Μέτρα προστασίας από το κρύο για τους πρόσφυγες, ζητά η ΛΑΣ

Την άμεση λήψη μέτρων για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες των προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της ΒΙΑΛ και στον καταυλισμό της Σούδας, ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου.

«Δεν έφταναν γι’ αυτούς οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, ο εγκλωβισμός τους στο νησί, η αβεβαιότητα για την παραπέρα πορεία τους, τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν και την κακοκαιρία με χαμηλές θερμοκρασίες μέσα σε σκηνές χωρίς θέρμανση ή με θέρμανση αλλά με διακοπές ρεύματος, που προκαλούν προβλήματα λόγω μειωμένης τάσης. Οι μουσαμάδες, οι κουβέρτες, τα χοντρά ρούχα, τα αδιάβροχα, οι υπνόσακοι δεν αποτελούν λύση, ειδικά για ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι, άρρωστοι, έγκυοι, μικρά παιδιά, ΑμΕΑ)», τονίζει – μεταξύ άλλων – στην ανακοίνωσή της.

Για το θέμα αυτό ασκήθηκε παρέμβαση από τον δημοτικό σύμβουλο της παράταξη κ. Μάρκο Σκούφαλο στον αντιδήμαρχο για το προσφυγικό κ. Γιώργο Καραμανή και καλείται η δημοτική αρχή «ασχέτως αν δεν έχει την ευθύνη αυτής της κατάστασης, να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να θεωρεί βάρος την ενασχόληση με τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων, δεν μπορεί να παρασύρεται στην αναλγησία από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δεν μπορεί να μαθαίνουμε εμείς ζητήματα που η ίδια αγνοεί ενώ δεν θα έπρεπε!».

Η ΛΑΣ απαιτεί – μεταξύ άλλων – από την κυβέρνηση:

  • Να πάρει άμεσα μέτρα προστασίας των προσφύγων και μεταναστών από το κρύο, δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες που αναφέραμε πιο πάνω.
  • Να παρθούν μέτρα για εξάλειψη των φαινομένων μειωμένης τάσης ρεύματος σε Σούδα και ΒΙΑΛ με διακοπές που προκαλούν προβλήματα, μιας και είχαμε τέτοια φαινόμενα στην ΒΙΑΛ.
  • Να ανοίξουν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας αίθουσες σχολείων που έχουν από χρόνια κλείσει, για τη φιλοξενία γυναικόπαιδων και ευπαθών ομάδων με τη συμβολή του δήμου.
  • Κανένας σε σκηνή και χωρίς θέρμανση.
  • Να κλείσουν άμεσα τα hot spot και να αντικατασταθούν με ανοικτές δομές καταγραφής, και προσωρινής διαμονής μόνο με την ευθύνη του κράτους, με ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
  • Καμιά δημιουργία φυλακών – κέντρων κράτησης (κέντρων επαναπροώθησης, όπως εύηχα τα αποκαλούν).
  • Άμεσος απεγκλωβισμός και μετακίνηση από τη Χίο στην ηπειρωτική χώρα και κατόπιν σε όποια χώρα επιθυμούν, αφού τους χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.