Μισό μήνα στη Ρουμανία το ΕΠΑΛ Βροντάδου

Δεκαπέντε μαθητές, δύο συνοδοί και πέντε εκπαιδευόμενοι καθηγητές, από το 1ο ΕΠΑΛ Βροντάδου του τομέα Δομικών Εργων, επισκέφθηκαν τη Ρουμανία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με θέμα ”Παραδοσιακές και Σύγχρονες Μέθοδοι στις Κατασκευές. Μεθοδολογία στις Εργαστηριακές Ασκήσεις” υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών της χώρας μας..

Η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε από 23 Φεβρουαρίου ως 14 Μαρτίου 2018, ξεκίνησε από το ιστορικό Ιάσιο. Εκτός από μουσεία και το Πανεπιστήμιο του Ιασίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφτηκανθέσεις Ελληνικού ιστορικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος καθώς εκεί δραστηριοποιήθηκε μια ακμάζουσα ελληνική παροικία και συνδέθηκε με την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 υπό την ηγεσία του Αλέξανδρου Υψηλάντη.

Στη συνέχεια (26/02) επισκέφτηκαν την περιοχή της Μπουκοβίνα, και περιηγήθηκαν στα εξαιρετικής ομορφιάς ορθόδοξα ζωγραφισμένα Μοναστήρια του 15ου αιώνα (προστατευόμενα μνημεία της UNESCO) παρακολουθώντας παρουσίαση των εργασιών συντήρησης στα κτίσματα και τις τοιχογραφίες.

Ακολούθησε (27-28/2) μετάβαση στα χωριά της επαρχίας Μαραμούρες, Sisesti, Danesti, Surdesti, Sighetu Marmatiei, όπου υπάρχουν παραδοσιακές ξύλινες κατοικίες και ναοί, μοναδικά μνημεία κατασκευής.

Στη συνέχεια παραμονή για μία εβδομάδα στην πρωτεύουσα της περιοχής Baia Mare και παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηριακών πειραμάτων στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστήμιου. Στην πόλη Cluj-Napoca, έδρα του Τεχνικού Πανεπιστημίου παρακολούθησαν παρουσιάσεις και εργαστήρια στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών για τις επόμενες 6 ημέρες.

Στην επιστροφή τους προς το Βουκουρέστι επισκέφθηκαν το ιστορικό αλατωρυχείο της Salina di Turda, και στην πόλη Μπρασόφ, την μαύρη εκκλησία, και το ιστορικό κέντρο του Βουκουρεστίου , όπου αρκετά πέτρινα κτήρια ανακατασκευάζονται.

 

Σχόλια
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com