Μπαίνουν άμεσα οι υπογραφές στο deal METRO – Βερόπουλος

Μια νέα σελίδα ανοίγει και επισήμως τις επόμενες ημέρες για τον όμιλο Metro AEBE, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη. Η συμφωνία για την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Βερόπουλος στην ελληνική αγορά ολοκληρώνεται και τυπικά την ερχόμενη εβδομάδα, καθιστώντας τη Metro έναν από τους μεγαλύτερους εγχώριους ομίλους στον κλάδο του οργανωμένου λιανεμπορίου.

Το νέο σχήμα που θα προκύψει μέσω της εξαγοράς της Βερόπουλος από τη Metro AEBE, στόχος είναι να πραγματοποιεί κύκλο εργασιών 1,5 δις.ευρώ στην τριετία και να απασχολεί άνω των 10.000 εργαζομένων, ως αποτέλεσμα  νέων επενδύσεων που θα φθάσουν τα 50 εκατ.ευρώ για το συγκεκριμένο διάστημα. Άμεσα θα δαπανηθούν περί τα 35 εκατ.ευρώ για την ενοποίηση των καταστημάτων της Βερόπουλος και τον εκσυγχρονισμό τους, με το σύνολο των καταστημάτων της Βερόπουλος να μετονομάζεται σε Mymarket. Υπό το νέο σχήμα, θα λειτουργούν πάνω από 240 καταστήματα και πάνω από 50 σημεία πώλησης cash and carry που θα απασχολούν 9.000 εργαζόμενους, ενώ, όπως σημειώθηκε, σε βάθος τριετίας θα γίνουν 1.000 νέες προσλήψεις από τον όμιλο Metro για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες.

«Δεν κάνουμε μια απλή επένδυση. Δένουμε τις τύχες μας με τη Βερόπουλος. Τίποτε δεν θα αφήσουμε στην τύχη, θα κάνουμε και λάθη, αλλά στο τέλος πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε. Τα καλύτερα έρχονται», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε εν όψει της ολοκλήρωσης της εξαγοράς ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος της METRO AEBE. “Έχουμε το…  βίτσιο να μην λαμβάνουμε αποφάσεις ποτέ συναισθηματικά, αλλά πάντα με οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Τέτοια ήταν και η απόφαση μας για την απόκτηση της Βερόπουλος”, σημείωσε, επισημαίνοντας πως την προσεχή Κυριακή ολοκληρώνεται η απογραφή και τη Δευτέρα πέφτουν και τυπικά οι υπογραφές για τη Βερόπουλος. Παράλληλα, συμπλήρωσε πως “μια συμφωνία τέτοιου μεγέθους αποτελεί σημείο αναφοράς διεθνώς, λόγω της ταχύτητας που ολοκληρώθηκε το deal. Αν χάναμε χρόνο, απλά δεν θα υπήρχε Βερόπουλος”.

Καμία απόλυση – κανένα haircut

Ο επικεφαλής της Metro ΑΕΒΕ εμφανίστηκε βέβαιος πως τις κινήσεις που θα πραγματοποιηθούν, τον εκσυγχρονισμό των σημείων πώλησης, την ενοποίηση των δικτύων και τις επενδύσεις σε δίκτυο logistics, θα επιστρέψουν οι πελάτες της Βερόπουλος και θα αυξηθεί ο τζίρος των καταστημάτων. Παράλληλα, ήταν απόλυτα σαφής αναφέροντας πως όλες  οι υποχρεώσεις της Βερόπουλος θα πληρωθούν και δεν θα γίνει κανένα haircut στους προς τους προμηθευτές της. Όπως αναφέρθηκε, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Βερόπουλος ανέρχονταν στα επίπεδα των 60-70 εκατ.ευρώ και ο συνολικός δανεισμός στα  150 εκατ.ευρώ, υποχρεώσεις που όλες μεταφέρονται στην καινούργια εταιρεία.

Σε ό,τι αφορά τα υπάρχοντα καταστήματα της Βερόπουλος, 179 συνολικά, ο κ. Παντελιάδης τόνισε πως ορισμένα θα κλείσουν. Πρόκειται για μικρά σε μέγεθος και επιφάνεια σημεία πώλησης που κρίθηκε ότι δεν μπορούν να καταστούν κερδοφόρα. Ωστόσο, ήταν κατηγορηματικός λέγοντας πως κανείς από τους υφιστάμενους εργαζόμενους της Βερόπουλος δεν θα απολυθεί, αλλά σε όσα καταστήματα κλείσουν, αυτοί θα μεταφερθούν σε άλλα σημεία.  Παράλληλα, θα προχωρήσει άμεσα η ενοποίηση των τιμών και για τις δύο αλυσίδες ώστε οι τιμές της Βερόπουλος να προσεγγίσουν τις τιμές της Metro.

Σήμερα η Metro διαθέτει 67 καταστήματα σουπερμάρκετ, 47 cash&carry, απασχολεί 4.600 εργαζόμενους και για τη χρήση του 2015 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 737 εκατ.ευρώ (+5,7% έναντι του 2014) και 20,4 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη. Αντίστοιχα, η Βερόπουλος διαθέτει 179 καταστήματα, απασχολεί 4.200 εργαζόμενους και πραγματοποίησε τζίρο με 385 εκατ. ευρώ για το 2015. Να σημειωθεί, τέλος, πως η εξαγορά της Βερόπουλος από τον όμιλο Παντελιάδη δεν ανακόπτει τον υπάρχοντα σχεδιασμό της Metro. Στόχος είναι να ανοίξουν 9-10 νέα σημεία πώλησης μέσα στο 2016 της Metro, μεταξύ των οποίων και στη Θεσσαλονίκη που θα είναι το πρώτο της αλυσίδας στην πόλη, αλλά και στη Λεμεσό, μέσα στο 2017.

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR (Του Νίκου Χρυσικόπουλου)