Προχωρά κανονικά η εξαγορά του Βερόπουλου από την Metro

Ευτυχή κατάληξη φέρεται ότι θα έχει η δεύτερη απόπειρα πώλησης της εν Ελλάδι δραστηριότητας της γνωστής αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» στη Metro AEBE. Η αισιοδοξία πηγάζει αυτή τη φορά από το γεγονός ότι δεν υπάρχει απλώς προσύμφωνο από τις δύο πλευρές, αλλά και προφορική συμφωνία με τις τράπεζες.

Η συμφωνία αυτή, βεβαίως, θα πρέπει να αποτυπωθεί και γραπτώς και να εγκριθεί από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, κάτι που εκτιμάται ότι θα γίνει στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Εάν, τελικώς, αυτή τη φορά ο «αρραβώνας» καταλήξει σε «γάμο», τότε ο νέος όμιλος που θα δημιουργηθεί στον κλάδο της λιανικής, αλλά και της χονδρικής πώλησης τροφίμων θα αριθμεί πανελλαδικά ένα δίκτυο που θα φτάνει σχεδόν τα 280 καταστήματα με δυνητικό τζίρο άνω του ενός δισ. ευρώ.

veropoul_metro

Χθες, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι η «Βερόπουλος» υπέγραψε προσύμφωνο με την εταιρεία «Metro AEBE» για την πώληση ολόκληρου του ελληνικού τμήματος της πρώτης προς τη δεύτερη. Χθες, εξάλλου, γνωστοποιήθηκε η εν λόγω συγκέντρωση και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Της πώλησης της ελληνικής δραστηριότητας της «Βερόπουλος» θα προηγηθεί η διάσπαση της σημερινής εταιρείας σε δύο διακριτά και ανεξάρτητα τμήματα τα οποία θα αποτελέσουν δύο ανεξάρτητες εταιρείες. Στη μία θα εισφερθεί η δραστηριότητα στην Ελλάδα και είναι αυτή που θα αποκτήσει η «Metro» και στην άλλη η δραστηριότητα της «Βερόπουλος» στο εξωτερικό, την οποία και θα κρατήσει ο σημερινός ιδιοκτήτης.

Μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα περιέλθουν στη «Metro» οι κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων «Βερόπουλος» που υπάρχει σε 54 πόλεις της χώρας. Σημειώνεται ότι ήδη έχουν κλείσει επτά καταστήματα Βερόπουλος με τελευταίο το κατάστημα Cash & Carry στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κλείσουν 1-2 καταστήματα ακόμη. Η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.

Η συμφωνία με τις τράπεζες προβλέπει αναδιάρθρωση του δανεισμού της «Βερόπουλος» (πρόκειται για 100 εκατ. ευρώ δάνεια και 65 εκατ. ευρώ συμβάσεις leasing), καθώς και τη χορήγηση ενός νέου δανείου -σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχεται σε 25-30 εκατ. ευρώ) με το οποίο θα αντιμετωπισθούν οι άμεσες ανάγκες της αλυσίδας, όπως αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς προμηθευτές, Δημόσιο και εργαζομένους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδιάρθρωση του δανεισμού της «Βερόπουλος» δεν περιλαμβάνει «κούρεμα» οφειλών, αλλά βελτίωση των όρων αποπληρωμής, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να κάνουν χαρακτηριστικά λόγο για «έντιμο συμβιβασμό», καθώς δεν θα έρθουν σε δύσκολη θέση οι τράπεζες και παράλληλα θα διασωθεί η επιχείρηση.

Με αφορμή τη χθεσινή εξέλιξη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Βερόπουλος κ. Νίκος Βερόπουλος δήλωσε: «Η συμφωνία αυτή, στηρίζεται από δύο εταιρείες που μοιράζονται και υποστηρίζουν διαχρονικά μια κοινή αντίληψη για την ελληνικότητα. Μια κοινή φιλοσοφία που βασίζεται στον προσεκτικό σχεδιασμό, στον αδιαπραγμάτευτο επαγγελματισμό, τις ξεκάθαρες συνεργασίες και το ειλικρινές ενδιαφέρον για τη μεγάλη οικογένεια των εργαζομένων μας. Σε αυτούς χρωστάμε την πορεία μας μέχρι σήμερα, σε αυτούς έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ό,τι περνάει απ’ το χέρι μας για ένα καλύτερο αύριο».

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη απόπειρα πώλησης της «Βερόπουλος» ξεκίνησε πέρυσι με ενδιαφερόμενο αγοραστή τη «Σκλαβενίτης» με πρώτο βήμα την πώληση του 60% της κρητικής αλυσίδας «Χαλκιαδάκης» από τη «Βερόπουλος» στη «Σκλαβενίτης». Αν και υπήρχε προσύμφωνο, επίσημες ανακοινώσεις, καθώς και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η συμφωνία τελικά δεν προχώρησε.

ΠΗΓΗ: KATHIMERINI.GR (Της Δήμητρας Μανιφάβα, από την έντυπη έκδοση)