Μπλε μέδουσες στις παραλίες της Χίου

Τον πανικό σε κολυμβητές σκόρπισαν την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 μπλε μέδουσες που εμφανίστηκαν σε κάποιες από τις παραλίες κυρίως της νότιας Χίου.

Το περιστατικό καταγράφεται στη Βοκαριά των Νενήτων όπου και οι κολυμβητές, με πολύ προσοχή, απομάκρυναν μια από αυτές στην ακτή.

Το περίεργο είναι η εποχή εμφάνισης τους αφού η έξαρση του πληθυσμού τους όπως καταγράφεται από το Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, τη βλέπουμε από μέσα Ιουνίου μέχρι μέσα Ιουλίου.

Αν μας ακουμπήσουν νιώθουμε ένα κάψιμο και μια φαγούρα, αλλά λόγω της βλέννας με τις τοξίνες που απελευθερώνουν στο νερό μπορούμε να νιώσουμε το κάψιμο και την φαγούρα ακόμα και αν δεν τις ακουμπήσουμε και κολυμπάμε απλώς δίπλα τους.

Αν και μπορεί κάποιος να τις απωθήσει εύκολα από την καμπάνα τους και λόγω του μεγέθους τους είναι δύσκολα κάποιος να πέσει πάνω τους, θέλει τεράστια προσοχή άμα τις ακουμπήσει κάποιος να μην ακουμπήσει μετά το πρόσωπο του γιατί θα πρηστεί άμεσα (είναι σαν να ακουμπάς μια chilli πιπεριά στο εσωτερικό της και μετά να ακουμπάς το πρόσωπο σου).

Οι Rhizostoma pulmo, όπως είναι το επιστημονικό τους όνομα, είναι μεγάλες σε μέγεθος. Μέχρι 90 εκατοστά διάμετρο της καμπάνας μπορούν να έχουν και τις βλέπουμε είτε με λευκό χρώμα ή είτε με μπλε χρώμα, οι οποίες έχουν πάντα μια μωβ λωρίδα περιμετρικά στο άκρο της καμπάνας τους.