
Μπρος ΒΙΑΛ και πίσω Θόλος, στα δυό στενά ο Μηταράκης – Ναυαγούν τα σχέδια μετά το δικαστικό «μπλόκο»
Μεταξύ σφύρας και άκμονος βρίσκονται οι σχεδιασμοί του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη για την δημιουργία της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος, στη Χίο, μετά την τελευταία απόφαση του ειρηνοδικείου Χίου, με την οποία απορρίπτεται το αίτημα του υπουργείου για πρόσβαση στο επίμαχο οικόπεδο, προκειμένου να αρχίσουν από την ανάδοχο εταιρεία ΤΕΡΝΑ Α.Ε. οι εργασίες.
Η ετυμηγορία ήταν σαφής και πλέον σε νομικό επίπεδο εκείνο που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι η αγωγή του δήμου Χίου στο πρωτοδικείο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην περιοχή, διαδικασία η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα έτος . Και, βεβαίως, δεν προεξοφλείται ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό για τον κ. Μηταράκη. Αντιθέτως, ο δήμος Χίου έχει βάσιμες ελπίδες ότι θα κερδίσει την υπόθεση, έχοντας ισχυρά νομικά επιχειρήματα και βεβαίως συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία στην περιοχή του Θόλους.
Προ απροόπτου το υπουργείο από την απόφαση
Το ειρηνοδικείο Χίου στην απόφασή του δηλώνει ουσιαστικά αναρμόδιο και δείχνει ως αρμόδια τα διοικητικά δικαστήρια, για την διαφορά και το αίτημα του υπουργείου Μετανάστευσης για πρόσβαση στην περιοχή.
Κι αυτό, επειδή η δικαστική απόφαση επικαλείται απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου που απαγορεύει την πρόσβαση στο υπουργείο και στην ΤΕΡΝΑ, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία για τις διοικητικές πράξεις.
Τυπικά, σε πρώτη φάση όφειλε το υπουργείο να προσφύγει στη Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Χίου. Αυτό δεν έγινε και είναι αμφίβολο αν μπορεί πλέον να γίνει, δεδομένου ότι μια τέτοια προσφυγή υπόκειται σε προθεσμίες, που πιθανότατα έχουν εκπνεύσει.
Είναι σαφές ότι ο κ. Μηταράκης δεν περίμενε μια τέτοια απόφαση και τα σχόλια κύκλων του υπουργείου με τα οποία υποδέχθηκε την ετυμηγορία του δικαστηρίου υποδηλώνουν τουλάχιστον αμηχανία.
Μετά την αμηχανία η απόλυτη σιωπή από το υπουργείο Μετανάστευσης
Μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης, την περασμένη Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022, ο astraparis.gr απευθύνθηκε στο γραφείο Τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης, θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα για τις επόμενες κινήσεις του υπουργείου, σε νομικό επίπεδο, για τους σχεδιασμούς για την δημιουργία της υπερδομής και για την τύχη του κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ, στο Χαλκειός.
Από το γραφείο Τύπου του κ. Μηταράκη ουδεμία απάντηση λάβαμε, ούτε στα ερωτήματά μας, ούτε στις «οχλήσεις» μας για το αν προτίθενται να απαντήσουν. Η απόλυτη και εύγλωττη σιωπή, σημάδι ότι η υπουργική αλαζονεία είχε «τσαλακωθεί» και ο ίδιος ο υπουργός στον τόπο που εκλέγεται βουλευτής αδυνατεί να εφαρμόσει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που «πέρασαν» σε όλα τα άλλα νησιά.
Τα δεδομένα και οι «μαντεψιές» για τις κινήσεις Μηταράκη
Ο astraparis.gr θα παραθέσει κατωτέρω όλες τις ερωτήσεις, που απευθύναμε στο υπουργείο, θα δούμε όλα τα γνωστά δεδομένα και θα επιχειρήσουμε να «μαντέψουμε» τις επόμενες κινήσεις του κ. Μηταράκη.
1. Μετά την απορριπτική απόφαση το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου προτίθεται να προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία κατά το ειρηνοδικείο Χίου είναι αρμόδια για την συγκεκριμένη υπόθεση;
Η διαδικασία προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια είναι κάτι που απαιτεί σοβαρή διερεύνηση, δεδομένου ότι μάλλον χάθηκαν οι προθεσμίες προσφυγής στην Αποκεντρωμένη. Ανεξαρτήτως τούτου και αν δεχθούμε ότι μπορεί να κατατεθεί αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με περιεχόμενο ανάλογο εκείνων προς το ειρηνοδικείο Χίου είναι βέβαιο ότι η διαδικασία αυτή θα απαιτήσει χρονικό διάστημα πλέον των έξι μηνών ίσως και οκτώ. Το ενδεχόμενο με την κατάθεση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων το υπουργείο να αιτηθεί την έκδοση προσωρινής διαταγής για πρόσβαση στην περιοχή φαντάζει απίθανο και ακόμα πιο απίθανο φαντάζει να εκδώσει τέτοια διαταγή το δικαστήριο.
Άρα, ο κ. Μηταράκης είναι και σε αυτή την περίπτωση χαμένος, δεδομένου ότι μπαίνουμε χρονικά στην διακεκαυμένη ζώνη της προεκλογικής περιόδου.
Κατασκευαστικό αδιέξοδο και έλλειψη συνομιλητών για νέο χώρο
2. Με δεδομένη την απαγόρευση εισόδου του αναδόχου στον χώρο του Θόλους και αν ληφθεί υπόψη ότι εκκρεμεί στο πρωτοδικείο Χίου η αγωγή του δήμου Χίου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, διαδικασία που δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τουλάχιστον την παρέλευση ενός έτους, το υπουργείο προτίθεται:
α) Να «παγώσει» και επισήμως τον σχεδιασμό του για την δημιουργία της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Θόλος εν αναμονή των δικαστικών εξελίξεων;
β) Να αναζητήσει νέο χώρο για την δημιουργία της υπερδομής στη Χίο;
Ως προς το πρώτο ερώτημα είναι σαφές ότι η ανάδοχος εταιρεία ΤΕΡΝΑ δεν θα περιμένει επ΄ αόριστον το υπουργείο να εξασφαλίσει την πρόσβαση στον χώρο και – ανεξαρτήτως αν αποζημιώνεται και πόσο για τις καθυστερήσεις – έχει το δικαίωμα να καταγγείλει την σύμβαση και να διεκδικήσει αποζημίωση. Σε ποιά απόφαση θα καταλήξει επ΄ αυτού το υπουργείο έχει σχέση τόσο με την δικαστική προοπτική της υπόθεσης, όσο και με το δεύτερο ερώτημα.
Αν, δηλαδή, ο κ. Μηταράκης θα αναζητήσει νέο χώρο για την δημιουργία υπερδομής, κάτι που θα μπορούσε να το κάνει, αλλά δεν θα βρίσκει συνομιλητές ακόμα και στην δημοτική αρχή Κάρμαντζη, που θα παίξει καθυστερήσεις για να φτάσει στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές κατά το δυνατόν λιγότερο εκτεθειμένη. Για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ούτε κουβέντα, τώρα είναι που θα βρουν την ευκαιρία να… του δώσουν μιά να πάει πιο κάτω.
ΒΙΑΛ η μόνη σταθερή στην εξίσωση
3. Με δεδομένο ότι η χρήση του χώρου της ΒΙΑΛ έχει παραταθεί δια νόμου μέχρι το τέλος του 2022 το υπουργείο Μετανάστευσης προτίθεται να παρατείνει αυτήν την περίοδο με νέα νομοθετική ρύθμιση;
Με τις τρέχουσες εξελίξεις το πλέον σίγουρο όλων είναι ότι το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της ΒΙΑΛ θα συνεχίσει να λειτουργεί και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2022, προθεσμία που προκύπτει από την νομοθετική ρύθμιση και παρά την δικαστική απόφαση περί απόδοσης του ακινήτου στον ιδιοκτήτη δήμο Χίου.
Έτσι, το υπουργείο Μετανάστευσης θα υποχρεωθεί εκ των πραγμάτων να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση για παράταση της προθεσμίας χρήσης του ακινήτου σίγουρα για ένα έτος, δηλαδή όλο το 2023 και… βλέπουμε.
Οι δεσμεύσεις προς τους Χαλκούσους πάνε περίπατο και ο κ. Μηταράκης με άδεια χέρια ούτε που θα περάσει κατά τις προσεχείς εκλογές από την περιοχή των Καμποχώρων.
Με όλα αυτά και με το βεβαρυμένο παρελθόν του υπουργού Μετανάστευσης από την βάρβαρη επέλαση των ΜΑΤ στη Χίο οι επερχόμενες εκλογές σηματοδοτούν και προεξοφλούν ότι η υπόθεση της υπερδομής στο Θόλος ή όπου αλλού στο νησί περιέρχεται σε φάση τουλάχιστον αδρανοποίησης.
Θα αποτελεί δε πολιτική αυτοκτονία για την κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας συνολικά η ανάληψη του ρίσκου να ανοίξει και πάλι το μέτωπο της σύγκρουσης εν όψει των επερχόμενων εκλογών.