Να διαλευκανθούν οι συνθήκες θανάτου του 58χρονου αλιεργάτη στη Χίο ζητά το ΚΚΕ

Την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε την ζωή του ο 58χρονος αλιεργάτης, χθες Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, ζητά με ανακοίνωσή της η τομεακή επιτροπή Χίου του ΚΚΕ, σημειώνοντας τα ακόλουθα:

Εκφράζουμε την οργή και τα πιο θερμά συλλυπητήριά μας προς την οικογένεια και τους συναδέλφους του Αιγύπτιου αλιεργάτη που έχασε τη ζωή του την ώρα της δουλειάς, στις ιχθυοκαλλιέργειες της ΦΟΡΚΥΣ.

Πρόκειται για ένα νέο εργοδοτικό εργοδοτικό έγκλημα που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 19 Μάρτη όταν κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, ο Αιγύπτιος εργάτης πνίγηκε, όταν το σκάφος στο οποίο επέβαινε αναποδογύρισε και βούλιαξε.

Δεν είναι η κακιά η ώρα. Γίναμε μάρτυρες για μια ακόμη φορά ότι για τα κέρδη θυσιάζεται η ασφάλεια των εργατών. Μόνο το 2023 μετρήσαμε πάνω από 160 νεκρούς εργάτες από εργατικά ατυχήματα. Μπαίνουν στο ζύγι από τη μια η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και από την άλλη το κέρδη των αφεντικών. Ξέρουμε καλά ότι μπορούν να ληφθούν εκείνα τα μέτρα, προκειμένου να εργάζονται με ασφάλεια οι εργαζόμενοι, αλλά προτεραιότητα είναι να βγαίνει η δουλειά με το μικρότερο κόστος. Για αυτό συχνά δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας και υπάρχει εντατικοποίηση της δουλειάς.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει τεράστια ευθύνη για το νομικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Έχουν λύσει τα χέρια των εργοδοτών σιγοντάροντας την ασύδοτη δράση τους. Και όλα αυτά στο όνομα της “ανάπτυξης” και της προσέλκυσης επενδύσεων. Έχουν ευθύνη για την υποστελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών της επιθεώρησης, υγιεινής και ασφάλειας κλπ.

Απαιτούμε  άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να διαλευκανθούν όλες οι αιτίες και οι συνθήκες του τραγικού περιστατικού με την διενέργεια των αναγκαίων ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το δυστύχημα.

Οι εργαζόμενοι Έλληνες και μετανάστες δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις ανάγκες τους, να προτάξουν στην πάλη τους, τη δουλειά και τη ζωή με αξιοπρέπεια, για σύγχρονα μέτρα ασφάλειας και εργασιακά δικαιώματα. Να δυναμώσουν τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες κόντρα στην πολιτική του κόστους οφέλους. Αυτό έγινε πράξη στις 28 Φλεβάρη μέσα από την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση, σε αυτό να δώσουμε και τις δυνάμεις μας, μπροστά στις απεργιακές μάχες στις 17 Απρίλη και 1 Μάη.

Φωτό αρχείου