Να νεκραναστήσουν την Προμηθευτική έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι

Ευαίσθητες χορδές των Βρονταδούσων άγγιξε το διαφαινόμενο κλείσιμο της Προμηθευτικής, άλλοτε κραταιάς δημοτικής επιχείρησης του πρώην δήμου Βροντάδου, που κουβαλά στις πλάτες της και έργο πρωτοποριακό για την εποχή της, αλλά και αμαρτίες.

Η συζήτηση του θέματος αυτού έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, αφού τα οικονομικά της ανώνυμης εταιρείας πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει ζημιογόνες χρήσεις για τρίτη συνεχή χρονιά και να τίθεται επιτακτικά και εκ του νόμου το ζήτημα λήψης μέτρων για την στήριξη της εταιρείας ή για την διάλυσή της.

Η νέα δημοτική αρχή του κ. Σταμάτη Κάρμαντζη φέρεται να είχε κατά νου την δεύτερη λύση, εκείνην της διάλυσης της Προμηθευτικής, πλην – όμως – προτίμησε α γίνει μια πρώτη διερευνητική παρουσίαση του θέματος στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019, ενώ επίκειται η συζήτησή του εκ νέου και ειδικότερα ο ορισμός εκλεκτόρων για τις γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, στην συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής, 6 Δεκεμβρίου 2019.

Ο πρόεδρος της Προμηθευτικής κ. Στρατής Γδύσης κατά την παρουσίαση του θέματος την περασμένη παρασκευή, είπε μεν ότι η εταιρεία έχει τρεις ζημιογόνες χρήσεις, πλην – όμως – εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες και η εταιρεία να καταστεί κερδοφόρα.

Ακόμα πιο αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο πρώην δήμαρχος Ομηρούπολης και νυν δημοτικός σύμβουλος κ. Μάρκος Μεννής, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με την εταιρεία, ο οποίος παρουσίασε ρόδινο το μέλλον της, με έσοδα από τις ανεμογεννήτριες, τα σπήλαια Αγίου Γάλακτος και Ολύμπων, το χωριό του Αίπους κ.λπ., για να καταλήξει ότι η εταιρεία πρέπει να μείνει ζωντανή και να… μεγαλουργήσει επιχειρηματικά!

Τα μεγάλα βαρίδια της προμηθευτικής σήμερα, μετά την αποχώρηση του διευθυντή της και την εξόφληση της αποζημίωσής του, είναι το δάνειο των περίπου 370.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και η κατά τα προηγούμενα χρόνια αδυναμία εξυπηρέτησής του σε σημείο που είχε διαφανεί ως διέξοδος να περάσει στην ιδιοκτησία της τράπεζας το χωριό του Αίπους. Η ρύθμιση του δανείου προσώρας απομακρύνει αυτό το ενδεχόμενο.

Το δεύτερο μεγάλο βαρίδι, είναι ότι η Κιβωτός του Κόσμου, δεν πληρώνει το συμφωνηθέν τίμημα των 20.000 ευρώ ετησίως για την χρήση του χωριού του Αίπους, αλλά μόνον το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως, ποσό που υπολείπεται ακόμα και αυτού του ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο.

Το υπόλοιπο ποσό των 15.000 ευρώ ετησίως είχε συμφωνηθεί να αναλογεί στην παροχή υπηρεσιών εκ μέρους της Προμηθευτικής προς τον Κιβωτό, κάτι που η δεύτερη αρνείται να αποδώσει, ισχυριζόμενη ότι δεν λαμβάνει κάποιες υπηρεσίες από την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου. Κι έτσι ένα σεβαστό ποσό παραμένει ανεξόφλητο, ενώ μέχρι σήμερα από την πλευρά του δήμου Χίου δεν έχει διευκρινισθεί τι θα γίνει με αυτή την εκκρεμότητα.

Να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα της Προμηθευτικής είναι πλέον εξαιρετικά περιορισμένη και ασήμαντη επιχειρηματικά, ουσιαστικά κάνει μια διαχείριση για την οποία δεν απαιτείται εταιρεία αλλά μια απλή υπηρεσία του δήμου Χίου ή το πολύ πολύ το αντικείμενό της μπορεί να περάσει στην Μονομετοχική Α.Ε.

Βέβαια, υπάρχει και η αντίθετη άποψη, που υποστηρίζει ότι είναι χρήσιμη, αν όχι σήμερα ενδεχομένως στο μέλλον, η ύπαρξη αυτής της εταιρείας, η οποία μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις, κάτι που δεν μπορεί να κάνει η Μονομετοχική και ενδεχομένως τυχόν διάλυση της Προμηθευτικής θα καταστήσει αδύνατη στο μέλλον την δημιουργία ανάλογης εταιρείας εκ μέρους του δήμου Χίου, λόγω περιορισμών από την υφιστάμενη νομοθεσία.

Πάντως, η κατάληξη της συζήτησης στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έδωσε σαφές στίγμα προθέσεων της δημοτικής αρχής Κάρμαντζη, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρισθεί στην συνεδρίαση της προσεχούς Παρασκευής ή στην γενική συνέλευση της εταιρείας, μετά τον ορισμό των εκλεκτόρων, την παραίτηση του σημερινού Δ.Σ. της δημοτικής αρχής Βουρνού και την εκλογή της νέας διοίκησης.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια