Νεκρανάσταση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για τους πρόσφυγες ζητά ο Μηταράκης

Να επανέλθει σε ισχύ η από το 2016 κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας για την επιστροφή στην γείτονα όσων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί ζητά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης, καταθέτοντας προς τούτο σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex.

Το αίτημα αφορά την άμεση επιστροφή στην Τουρκία 1450 ανθρώπων και συγκεκριμένα 955 που βρίσκονται στην Λέσβο, 180 στη Χίο, 128 στην Σάμο και 187 στην Κω, των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί τελεσίδικα και ως εκ τούτου είναι επιστρεπτέοι, βάσει της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2021.

Υπενθυμίζει δε ότι το πρώτο δίμηνο του 2020 έγιναν συνολικά 139 επιστροφές προς την Τουρκία, ενώ η διαδικασία των επιστροφών έχει σταματήσει από τις 15 Μαρτίου 2020, οπότε και η Τουρκία επικαλέστηκε τις δυσκολίες που επέφερε το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Σήμερα, αναφέρει σε δήλωσή του ο κ. Μηταράκης, «χάρη στις νέες δυνατότητες ελέγχου για κορονοϊό, καθίσταται πλέον εφικτή η ταχεία επιστροφή μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα της χώρας μας».

Να σημειώσουμε ότι η διαδικασία των επιστροφών μέχρι τον Μάρτιο του 2020 ελάμβανε χώρα με απευθείας συνεννοήσεις μεταξύ των αρχών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ το πρακτικό μέρος της μεταφοράς των ανθρώπων από τα νησιά αναλάμβανε η Frontex, ναυλώνοντας προς τούτο αεροσκάφη ή πλοία.

Σήμερα, είναι προφανές ότι αυτή η διαδικασία εκ των πραγμάτων έχει καταργηθεί και για τον λόγο αυτό ο κ. Μηταράκης απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει υπογράψει την κοινή δήλωση του 2016, προκειμένου να διαπραγματευθεί με την Τουρκία την αναβίωσή της.

Oλόκληρη η δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ως ακολούθως:

«Η χώρα μας υλοποιεί με συνέπεια μια αυστηρή, αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Αποδίδοντας διεθνή προστασία σε αυτούς που το δικαιούνται, αλλά επιστρέφοντας παράλληλα όσους προβλέπει το εθνικό και διεθνές δίκαιο. 

Ο διαχωρισμός προσφύγων από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες επιτυγχάνεται με αξιόπιστο τρόπο από την υπηρεσία ασύλου και την αρχή προσφυγών, υπηρεσίες που αύξησαν εντυπωσιακά, το 2020, την αποτελεσματικότητά τους. 

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, καταθέσαμε σήμερα αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex, για την επιστροφή – βάσει της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας – 1450 μεταναστών που βρίσκονται, αυτή τη στιγμή, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Χάρη στις νέες δυνατότητες ελέγχου για κορονοϊό, καθίσταται πλέον εφικτή η ταχεία επιστροφή μεταναστών που περνούν παράτυπα τα σύνορα της χώρας μας.  

Αναμένουμε από τη γείτονα χώρα να ενισχύσει τις προσπάθειες στα πλαίσια της κοινής δήλωσης: Πρώτον, στην αποτροπή διέλευσης βαρκών που ξεκινούν από τα παράλια της με προορισμό τη χώρα μας. Δεύτερον, στην αποδοχή επιστροφών στη βάση της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας, αλλά και των διμερών συμφωνιών επανεισδοχής. 

Από την άλλη πλευρά, το ζητούμενο για την Ευρώπη είναι να κατοχυρώσει στο νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου έναν κοινό μηχανισμό, καθώς και το απαραίτητο νομικό οπλοστάσιο για επιστροφές. Και να οχυρώσει, με αυτόν τον τρόπο, τις χώρες πρώτης υποδοχής απέναντι σε ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά και τη δράση κυκλωμάτων λαθροδιακινητών».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια