Νερό από τον βιολογικό για την άρδευση του Κάμπου και των Καμποχώρων

Τέσσερις χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού την ημέρα, πλήρως καθαρισμένα, προερχόμενα από τριτοβάθμια επεξεργασία του βιολογικού της ΔΕΥΑΧ, θα μπορούν από το 2020 να διατίθενται για την άρδευση των περιβολιών του κάμπου της Χίου και των Καμποχώρων.

Ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Παντελής Νεαμονίτης ανακοίνωσαν σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019, ότι ολοκληρώθηκε η μελέτη για τις εγκαταστάσεις του τριτοβάθμιου καθαρισμού των λυμάτων της πόλης και η σχετική πρόταση υποβάλλεται στο πρόγραμμα «Φιλόδημος για χρηματοδότηση με το ποσό των έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Συγκεκριμένα, θα παρέχεται η δυνατότητα μεταφοράς νερού για άρδευση από τη περιοχή του Κοκκαλά μέχρι την Καρδαμάδα και την ευρύτερη περιοχή των Καμποχώρων, με τη κατασκευή δικτύου, την παράλληλη σύνδεση με το αρδευτικό δίκτυο από το φράγμα Κόρης Γεφύρι και τη κατασκευή δεξαμενής στην περιοχή του Γρου (κοντά στου Δούκα).

Όπως τόνισε ο κ. Βουρνούς, όλη α6υτή η παραγωγική περιοχή του νησιού αποκτά καλής ποιότητας αρδευτικό νερό, καλύτερης – μάλιστα – από εκείνης των γεωτρήσεων. Πρόκειται για νερό το οποίο θα πήγαινε στην θάλασσα, ενώ τώρα αξιοποιείται παραγωγικά.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Νεαμονίτης, ελαφρύνονται οι γεωτρήσεις του Κορακάρη, οι οποίες κυριολεκτικά «γονατίζουν» τους καλοκαιρινούς μήνες.

Το έργο εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί εντός του 2019, ενώ οι κατασκευαστικές εργασίες, που περιλαμβάνουν τον εξοπλισμό για την τριτοβάθμια   επεξεργασία των λυμάτων στις εγκαταστάσεις του βιολογικού, στο αεροδρόμιο, τα αρδευτικά δίκτυα, την δεξαμενή και τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου ένα έτος.