Ο αγωγός απεφράχθη, το κουφάρι αναπνέει

Μετά από προσπάθειες τριών ημερών, από το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, τελικά επετεύχθη η απόφραξη του αγωγού Φ800 (κάτω υπερχειλιστή) στον ταμιευτήρα του Σαραπιού, στα Καρδάμυλα Χίου, το μεσημέρι της Δευτέρας 11 Φεβρουαρίου 2019.

Το ιδιωτικό συνεργείο, που μετά την αποχώρηση της ΔΕΥΑΧ, η οποία είχε απομακρύνει τα νερά από τον ταμιευτήρα, ανέλαβε δράση στο Σαραπιό και με την χρήση αέρα και νερού κατόρθωσε να απομακρύνει όλα τα φερτά υλικά τα οποία είχαν εισχωρήσει στον αγωγό και τον είχαν φράξει, ευτυχώς όχι σε πολύ μεγάλο βάθος και γι΄ αυτό τελείωσε σχετικά γρήγορα η δουλειά.

Προηγουμένως, με την χρήση αντλιών απομακρύνθηκαν οι τελευταίες ποσότητες νερού που έφταναν στο συγκεκριμένο σημείο.

Το αρχικό σχέδιο, που προέβλεπε την χρήση ειδικού σαπουνόνερου, που παράγει φούσκες, δεν εφαρμόσθηκε ή τουλάχιστον δεν κρίθηκε αναγκαίο, αφού το πρόβλημα λύθηκε με πιο ήπια μέσα.

Πάντως, με την αποκάλυψη του αγωγού διαπιστώθηκε ότι ήταν πλήρως απροστάτευτος, δεν υπήρχε δηλαδή ούτε μια στοιχειώδης κατασκευή να εμποδίζει την εισχώρηση των φερτών υλικών.

Η επόμενη κίνηση είναι η κατασκευή πύργου στο στόμιο του αγωγού, ώστε να εμποδίζεται η εισχώρηση φερτών υλικών και να γίνεται ομαλά και ανεμπόδιστα η παροχέτευση των όποιων ποσοτήτων νερού καταλήγουν στον ημιτελή ταμιευτήρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα είχε καταστεί ιδιαιτέρως σοβαρό από την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 και χρειάστηκε η επέμβαση της ΔΕΥΑΧ, η οποία επί 12 ημέρες αντλούσε νερά, προκειμένου να να αδειάσει το ημιτελές φράγμα και να προσεγγισθεί το στόμιο του αγωγού Φ800.

Φωτό Γιάννης Κουντουριάδης (πολιτική προστασία Π.Ε. Χίου)

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια