Ο «εξαφανισμένος» Μηταράκης ινκόγκνιτο στη Χίο στήνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ

Σχεδόν τρεις μήνες έχει να εμφανισθεί δημοσίως στη Χίο, την εκλογική του περιφέρεια, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.

Και αίφνης μαθαίνουμε από μια διαφημιστική – ενημερωτική καταχώρηση τριών μέσων ενημέρωσης του νησιού ότι έχει έρθει, αλλά διευκρινίζουμε εμείς στα κρυφά, δήθεν για ιδιωτική επίσκεψη και… ξεκούραση, μετά το τρίμηνο που έφερε τα πάνω – κάτω στο νησί με την επέλαση του στρατού κατοχής των ΜΑΤ, τα push back στο Αιγαίο και τις «εξαφανίσεις» προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στα νησιά.

Το περασμένο Σάββατο 16 Μαΐου 2020, λοιπόν, ο κ. Μηταράκης βρέθηκε στη Χίο και στο πλαίσιο της ιδιωτικής επίσκεψής του είπε «δεν στήνω και μια επικοινωνιακή φιέστα, για να θυμίσω στους Χιώτες ότι… εξακολουθώ να είμαι ο βουλευτής του νησιού;».

Προς τούτο, κάλεσε τους εκδότες τριών μέσων ενημέρωσης της Χίου, των τηλεοπτικών σταθμών «Αλήθεια» κ. Γιάννη Τζούμα και «Πατρίδα» κ. Μικέ Γιαννάρα, καθώς και μιας ιστοσελίδας, του politischios.gr κ. Παντελή Φύκαρη, για μια συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης ή συνέντευξη ή διακαναλική, όπως την χαρακτηρίζουν, ενώ δεν πρόκειται μόνον για τηλεοπτικά κανάλια.

Ιδιωτική επίσκεψη σε δημόσιο χώρο και με πολυπληθή αστυνομική παρουσία

Η συνέντευξη, συζήτηση, διακαναλική, όπως τέλος πάντων λέγεται, εδόθη το Σάββατο στο ξενοδοχείο «Χανδρής», δηλαδή σε δημόσιο χώρο, με πολυπληθή παρουσία αστυνομικών εντός και εκτός ξενοδοχείου, δια τον… φόβο των Ιουδαίων. Πού; Στην εκλογική του περιφέρεια και όντας σε ιδιωτική επίσκεψη!

Όπως μας ενημερώνουν τα συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, η πρόσκληση του κ. υπουργού αφορούσε τα τρία μεγαλύτερα κατά την δική του γνώμη μέσα ενημέρωσης του νησιού κι όχι όλα και ευλόγως προκύπτει το ερώτημα γιατί όχι τα τέσσερα ή τα πέντε μεγαλύτερα ή τους δύο τηλεοπτικούς σταθμούς μόνον, ώστε και να δικαιολογηθεί η διακαναλική; Θα περιμένουμε την… διακαναλική, στις 8 το βράδυ της Δευτέρας 18 Μαΐου 2020 για να ακούσουμε τις εξηγήσεις του κ. Μηταράκη, αν φυσικά ετέθη τέτοιο ερώτημα από τους αναφερθέντες εκδότες.

Πάντως, όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Τζούμας, «o Νότης Μηταράκης καλώντας τα τρία κατά τη γνώμη του μεγαλύτερα τοπικά μέσα ενημέρωσης, θέλησε να κάνει μια κουβέντα “έξω από τα δόντια” χωρίς τυπικότητες ερωτοαπαντήσεων, αλλά με το στοιχείο του διαλόγου, επιφυλασσόμενος σε άλλη χρονική στιγμή να δώσει μια συνέντευξη Τύπου».

Ε, ναι, βέβαια. Αν υπήρχαν παραπάνω μέσα ενημέρωσης ή ενδεχομένως κι άλλα μέσα ενημέρωσης, υπήρχε ο κίνδυνος να εκτραπούν οι ερωτήσεις και να καταλήξει η κουβέντα πολύ έξω από τα δόντια κι αυτό ήταν κάτι που δεν θα άρεσε στον κ. Μηταράκη, οπότε φρόντισε με αυτή του την πρόσκληση να αποκλείσει ανεπιθύμητες ή και ενοχλητικές ερωτήσεις.

Οι ερωτήσεις που έγιναν ή δεν έγιναν – Οι απαντήσεις που δεν δόθηκαν

Εν αναμονή της… διακαναλικής εμφάνισης του κ. Μηταράκη ευλόγως τίθεται το ερώτημα για το τι ερωτήματα και πώς αυτά ετέθησαν από τους εκπροσώπους των τριών μέσων ενημέρωσης, για τις απαντήσεις που εδόθησαν κι αν αυτές ανταποκρίνονται στις ερωτήσεις ή άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε.

Στην περίπτωση μιας κανονικής και όχι υποτιθέμενης ενημέρωσης, μιας ενημέρωσης χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, από τον υπουργό είτε εφ΄ όλης της ύλης, είτε για συγκεκριμένα ζητήματα, στην οποία ο astraparis.gr θα συμμετείχε, θα έθετε στον κ. Μηταράκη – μεταξύ άλλων – τα εξής ερωτήματα, που απασχολούν όλους τους πολίτες της Χίου:

– Γιατί έφερε στη Χίο έναν κυριολεκτικά στρατό κατοχής για να επιβάλει την υπερδομή των 5.000+ προσφύγων και μεταναστών στο νησί; Που φεύγοντας άφησε πίσω του συντρίμμια και δεκάδες κατηγορούμενους σε Χίο και Λέσβο.

– Γιατί επιμένει να βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, με εκπεφρασμένη την θέση του τελευταίου κατά της υπερδομής ή κάθε άλλης δομής πλην εκείνης των 500 ατόμων για καταγραφή και ταυτοποίηση;

– Γιατί αντί να κλείσει την ΒΙΑΛ, όπως κατ΄ επανάληψη έχει δηλώσει, ετοιμάζεται να την επεκτείνει στα χωράφια και να την μετατρέψει σε κέντρο κλειστό ή ελεγχόμενο ή κάτι τέτοιο γιατί τη μια τα λέει έτσι και την άλλη αλλοιώς;

– Με μηδενικές, όπως διατείνεται, αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στο νησί, τι έχει γίνει και πόσο έχει προχωρήσει η διαμόρφωση της δομής – καραντίνας στην Λευκωνιά;

– Τι απέγιναν και πού βρίσκονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που αποβιβάσθηκαν στις 30 Απριλίου 2020 στην παραλία της Μονολιάς, στην Καλλιμασιά, περιστατικό για το οποίο δήλωσε στη Βουλή ότι «για την κυβέρνηση αυτά τα γεγονότα δεν υπάρχουν»;

Ο astraparis.gr, ο υπουργός και οι τρεις εκδότες

Σε ό,τι αφορά τον astraparis.gr ξεκαθαρίζουμε ότι η συγκεκριμένη ενέργεια του υπουργού και βουλευτή Χίου, δηλαδή ενός προσώπου με θεσμικούς ρόλους συντεταγμένης δημοκρατικής πολιτείας, αποτελεί βάναυση προσβολή συνολικά των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος των πολιτών για πρόσβαση σε πλουραλιστική ενημέρωση, αποτελεί απόπειρα φίμωσης του Τύπου και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί και για την συγκεκριμένη περίπτωση και για το μέλλον.

Για τους εκπροσώπους των τριών μέσων ενημέρωσης που πήραν μέρος στην επιχείρηση… κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που οργάνωσε ο κ. Μηταράκης, να διευκρινίσουμε ότι με τα περισσότερα εξ αυτών μας χωρίζει άβυσσος απόψεων για την δημοσιογραφία και τον τρόπο ενάσκησής της.

Αυτό, όμως, δεν μας εμποδίζει να έχουμε μια πολύ καλή σχέση σε επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο και υπό την έννοια αυτή θεωρούμε ολίσθημα τον τυχόν αδιαμαρτύρητο εκ μέρους τους αποκλεισμό των άλλων μέσων ενημέρωσης του νησιού. Περιμένουμε να δούμε και να ακούσουμε και αναλόγως θα κρίνουμε και εμείς και οι πολίτες, επειδή όλοι από αυτούς κρινόμαστε.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια