
Ο Κάρμαντζης γράφει… στο χιόνι τις αποφάσεις του Δ.Σ. για την πανδημία στην εκπαίδευση
Ανεκτέλεστες παραμένουν οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου Χίου, για την λήψη μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας στον χώρο της εκπαίδευσης, με ευθύνη του δημάρχου Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση.
Πρόκειται για την απόφαση 7/2022 του Δ.Σ. που εδώ και 20 ημέρες παραμένει γράμμα κενό και τις συνέπειες υφίστανται μαθητές και εκπαιδευτικοί, με τον κορονοϊό να κάνει… παρέλαση στα σχολεία και τα σχολεία της Βολισσού να κλείνο9υν ελλείψει πετελαίου.
Αναλυτικά, η ΛΑΣ καταγγέλλει τα ακόλουθα:
Είκοσι μέρες έχουν περάσει από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου 7/2022, που αφορούσε την αντιμετώπιση της πανδημίας στην εκπαίδευση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Απόφαση που ψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις μετά από εισήγηση της Λαϊκής Συσπείρωσης με διάφορες συμπληρώσεις προς το αρτιότερο, πλην της δημοτικής αρχής, που πεισματικά αρνήθηκε να αναλάβει για άλλη μια φορά συγκεκριμένες ευθύνες, πέραν από το να αοριστολογεί και να αυτοθαυμάζεται κατά το σύνηθες.
Η μειοψηφική πρόταση του δημάρχου κ. Κάρμαντζη αποκαλυπτική για τις προθέσεις τους: « Ο αντιδήμαρχος [αιδείας με τους προέδρους των ενιαίων σχολικών επιτροπών της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και σε αγαστή συνεργασία με τους προϊσταμένους εκπαίδευσης και των δύο βαθμίδων, μαζί με τους διευθυντές σχολείων να πράξουν τα δέοντα, όπως πράττουν επιτυχώς μέχρι σήμερα για την επίλυση αναγκών και προβλημάτων για την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και ειδικότερα στα θέματα της πανδημίας και της υγείας των μαθητών όλων των βαθμίδων του δήμου μας…»
Έπραξαν λοιπόν τα δέοντα και δεν εκταμίευσαν έκτακτο κονδύλι με αναμόρφωση του προϋπολογισμού, όπως αποφάσισε το Δ.Σ., τα κρούσματα κάνουν παρέλαση στα σχολεία, έπραξαν τα δέοντα και γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι (καθαρίστριες κ.λπ.) αγοράζουν τα self test που δεν φτάνουν, έπραξαν τα δέοντα και κανένα κλιμάκιο δεν επισκέφτηκε δειγματοληπτικά με ευθύνη του δήμου τα σχολεία, ούτε τα απαιτούμενα υλικά έφθασαν ποτέ, γιατί περιμένουν από την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ. να τους ξελασπώσει ή αρκούνται σε μεταξύ τους «χαρτοπόλεμο», έπραξαν τα δέοντα και τα σχολεία ξεμένουν από πετρέλαιο, τα δε σχολεία της Βολισσού ξεπαγιάζουν στην αναμονή, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εκπαιδευτικών της περιοχής, εν μέσω παγετού.
Η πολιτική, εκφρασμένη από τον ίδιο τον δήμαρχο, του δεν εφαρμόζω τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, δεν είναι μόνον πολιτικά απαράδεκτη και κατακριτέα, δεν είναι μόνο παράνομη από τους λάτρεις της αστικής νομιμότητας, είναι και επικίνδυνη.
Επαναλαμβάνουμε μία προς μία τις επίμαχες ψηφισμένες αποφάσεις της συγκεκριμένης συνεδρίασης, που την αφορούν και που αρνείται η δημοτική αρχή με απτές συνέπειες να εφαρμόσει.
«Το Δ.Σ. δήμου Χίου σε ό,τι το αφορά αποφασίζει τα παρακάτω:
- Να αναμορφωθεί ο προϋπολογισμός του δήμου κατά 50.000 ευρώ, τα οποία θα διατεθούν άμεσα σε υγειονομικό υλικό πάσης φύσεως στα σχολεία της Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης. (μάσκες, αντισηπτικά, self test κ.λπ.).
- Να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, της διεύθυνσης εκπαίδευσης Α/μιας και Β/μιας και του δήμου, συμπεριλαμβανομένων και των ενοριακών αιθουσών σε συνεργασία με την ιερά μητρόπολη Χίου, ώστε να επιτευχθεί άμεσα η αραίωση των τμημάτων. Εξυπακούεται ότι καμιά συγχώνευση δε γίνεται ανεκτή.
- Στη βάση της εφαρμογής της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, να αντιλογιστούν άμεσα τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί από τις σχολικές επιτροπές για το πετρέλαιο, ώστε να ελαφρυνθούν τα ταμεία των σχολείων.
- Να γίνουν ενέργειες για τη συγκρότηση κλιμακίου για την πραγματοποίηση δειγματοληπτικών rapid test.
Καλούμε την δημοτική αρχή να σταματήσει τον κατήφορο της πολιτικής της και να αναλογιστεί ότι οι αποφάσεις του Δ.Σ. είναι υποχρεωτικά εκτελεστές από την ίδια και είτε το καταλαβαίνει, είτε όχι, αφορούν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας και τις ανάγκες τους.