ΑΠΟΨΕΙΣ
0

Οι φυλακές, οι φύλακες και η υποκρισία

Οι φυλακές, οι φύλακες και η υποκρισία

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΤΕΒΗ |

Παρακολουθήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα την επίσκεψη συμβούλου του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη σε περιοχή κοντά στο περίφημο «18» (18ο χιλιόμετρο του δρόμου Χίος- Βολισσός, στο Αίπος), όπου με υπόδειξη του αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη θα μπορούσε να κατασκευαστεί δομή κράτησης για πρόσφυγες και μετανάστες.

Να διευκρινίσουμε εξ αρχής ότι το Υπουργείο αναζητεί χώρο για την κράτηση παραβατικών και για την λειτουργία ουσιαστικά προαναχωρησιακού κέντρου προσφύγων και μεταναστών, μετά την δικαστική εμπλοκή με το κέντρο Μερσινιδίου. Δηλαδή, πρόκειται για κλειστό κέντρο κράτησης, όπως ανάλογα που λειτουργούν σε άλλες περιοχές της χώρας. Μια φυλακή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Η επίσκεψη αυτή – σημειωτέον – δεν αποτελεί και επιλογή, αφού πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλά ζητήματα (απόσταση, καιρικές συνθήκες, υποδομές νερού και ρεύματος κ.λπ.), στάθηκε αφορμή να προκληθούν διάφορες αντιδράσεις, άλλες προσχηματικές και άλλες δικαιολογημένες.

Θα σταθούμε μόνον σε μία, στην αντίδραση τοπικών παραγόντων του Πιτυούς, που εξέφρασαν τις ανησυχίες και τους φόβους τους για το μέλλον του χωριού (χιλιόμετρα μακριά από το υποψήφιο σημείο) και των λιγοστών κατοίκων του από την εγκατάσταση στο «μέσον του πουθενά» των ουσιαστικά φυλακισμένων.

Ωσάν, με λίγα λόγια, οι κρατούμενοι να αποδρούν από το κέντρο, να παίρνουν τα όρη και τα βουνά εκεί που ούτε χορτάρι φυτρώνει ούτε γιδόστρατες υπάρχουν και να πηγαίνουν στο Πιτυός και να το κάνουν… Καμπόχωρα!

Να υπενθυμίσουμε ότι το Πιτυός διεκδικούσε με πάθος την εγκατάσταση των φυλακών Χίου στην ευρύτερη περιοχή του, όταν και όποτε αυτές ήθελε κατασκευαστούν. Τώρα, τι άλλαξε; Φυλακές κι εκείνες, φυλακές και τούτες. Τους ενοχλεί ότι οι ουσιαστικά κρατούμενοι δεν θα είναι Έλληνες, αλλά πολίτες άλλων εθνικοτήτων;

Υ.Γ. Για να μην υπάρξει «παρεξήγηση», ούτε υπέρ, ούτε κατά της επιλογής χώρου στην συγκεκριμένη περιοχή τασσόμεθα εν τω παρόντι. Απλά, να καταδείξουμε την περίσσεια υποκρισία επιχειρούμε.

Μοιραστείτε το:
  • rss