Το «μανιφέστο» του Ανδρ. Μιχαηλίδη για τη Χίο

Τις προτεραιότητες της δραστηριότητάς του, για τα προβλήματα που απασχολούν τη Χίο, ξεδιπλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, θέτοντας άμεσους στόχους για τα ζητήματα υγείας, το ακτοπλοϊκό, την παραγωγική ανασυγκρότηση του νησιού, την επίσπευση έργων και μελετών και την υποδοχή των μεταναστών.

Για τα ζητήματα αυτά, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του, «στόχος μας είναι να τα επεξεργαστούμε σε συνεχή επικοινωνία και αλληλοτροφοδότηση με τους φορείς και την κοινωνία του νησιού». Στην κατεύθυνση αυτή, προσθέτει, «το αμέσως επόμενο διάστημα θα είμαστε σε θέση και να εξειδικεύσουμε, αλλά κυρίως να συνδιαμορφώσουμε τις πολιτικές που θα δώσουν νέα πνοή στο νησί και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα όλων μας».

Αναλυτικά, για κάθε τομέα δράσης, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει τα ακόλουθα:

Υπηρεσίες υγείας

Το μείζον θέμα της παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους τους κατοίκους του νησιού αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα μόνο μέσα από τη σωστή και ολοκληρωμένη στελέχωση τόσο του νοσοκομείου Χίου με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όσο και του κέντρου υγείας Πυργίου. Ιδιαίτερη μέριμνα θα ζητηθεί να υπάρξει και για την παιδιατρική κλινική του, ούτως ώστε να στελεχωθεί επαρκώς.

Ταυτόχρονα, στόχος είναι η άμεση στελέχωση των αγροτικών ιατρείων σε μόνιμη βάση, ενώ σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δρομολογείται η αξιοποίηση των στρατιωτικών ιατρών που υπηρετούν στο νησί μας για το σκοπό αυτό. Η στελέχωση του ΕΚΑΒ, το οποίο υπολειτουργεί αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης προσωπικού, αποτελεί επίσης προτεραιότητα. Στο ίδιο πεδίο υπάρχει ρητή δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης για επαναστελέχωση και λειτουργία του Οίκου Ναύτου, με την αξιοποίηση του εξοπλισμού που διαθέτει εδώ και χρόνια στις εγκαταστάσεις του και απαξιώνεται.

Μείζον πρόβλημα το ακτοπλοϊκό

Μείζον θέμα επίσης, όχι μόνο για τη Χίο αλλά για το σύνολο των νησιών μας, είναι το ακτοπλοϊκό. Η σωστή αναδιοργάνωση των δρομολογίων, η βελτίωση της συχνότητας της διασύνδεσης της Χίου όχι μόνο με τον Πειραιά αλλά και με τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και με τη Bόρεια Ελλάδα, καθώς και ο έλεγχος των ακτοπλοϊκών εταιρειών (π.χ. ακυρώσεις δρομολογίων, ποιότητα προσφερόμενων υπηρεσιών, ασφάλεια) αποτελούν βασικό μοχλό υλοποίησης της νησιωτικής πολιτικής και προς αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψουμε. Η αξιοποίηση λιμενικών υποδομών, όπως ο λιμένας των Μεστών, θα δώσει νέα προοπτική και θα συμβάλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Παραγωγική ανασυγκρότηση της Χίου

Η παραγωγική ανασυγκρότηση αποτελεί επίσης άμεσο στόχο και κεντρική πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης. Η αλιεία μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα στο νησί. Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση των επαγγελματιών του κλάδου και να συμβάλλει στο συνδυασμό του παραδοσιακού επαγγέλματος με άλλες δραστηριότητες, δίνοντας τη δυνατότητα βελτίωσης του εισοδήματός τους. Ταυτόχρονα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, με την προώθηση συγκεκριμένων προτάσεων που θα ενισχύσουν τους ίδιους τους αλιείς.

Αντίστοιχα, στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, βασικός στόχος είναι η ενίσχυση και ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών προϊόντων και η περαιτέρω αξιοποίηση της μαστίχας. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια δημιουργίας και προώθησης νέων, τοπικών, ποιοτικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, όχι μόνο προς εξαγωγή, αλλά και προς διάθεση στην τοπική και περιφερειακή αγορά. Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συζητηθούν και να εξειδικευτούν σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του κλάδου, αλλά και υπό το πρίσμα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

Υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων

Κλείνοντας αυτό τον πρώτο κύκλο, προέχει επίσης η αντιμετώπιση του εκρηκτικού ζητήματος της υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων κατά την είσοδό τους στη χώρα, με βασικό κριτήριο την υποχρέωση μας να παρέχουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης κατά την παραμονή τους στο νησί. Πρόκειται για ένα θέμα πάνω στο οποίο εργαζόμαστε ήδη σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία.

Νεκροταφείο ημιτελών έργων

Σε μεσοπρόθεσμη βάση θα υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση των δυνατοτήτων ολοκλήρωσης ή αποκατάστασης των μεγάλων ή μικρότερων έργων που εκκρεμούν και έχουν μετατρέψει το νησί σε ένα απέραντο νεκροταφείο ημιτελών έργων. Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχει δρομολογηθεί η επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των απαιτούμενων μελετών από το υπουργείο Τουρισμού για την ολοκλήρωση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στα Λημνιά.