Οι υπηρεσίες ασύλου να μεταβούν στην Τουρκία και εκεί να εξετάζουν τα αιτήματα

Να μεταβούν όλες οι υπηρεσίες ασύλου, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε., εκεί όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες, στο έδαφος της Τουρκίας και στα σύνορα της Συρίας, ώστε εκεί να πραγματοποιούνται όλα τα αιτήματα και διαδικασίες διεθνούς προστασίας και με ασφάλεια να μεταβαίνουν οι πρόσφυγες στις χώρες που επιθυμούν.

Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή της η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ κα Μαρία Κομνηνάκα, με αφορμή την επίσκεψη στο νησί του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και προσθέτει ότι «αυτή είναι η μόνη λύση που μπορεί να σταματήσει τα αδιέξοδα που δημιουργούνται ξανά, τόσο για τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους πολύπαθους κατοίκους της Λέσβου και των άλλων νησιών».

Επισημαίνει, επίσης, στην δήλωσή της ότι «αυτό που επιβάλλουν οι συνθήκες δεν είναι κι άλλα “κούφια λόγια συμπάθειας” και επίβλεψη για το πώς προχωράει το νέο αθλιότερο στρατόπεδο συγκέντρωσης, αλλά να μεταφερθούν τώρα με ευθύνη της Ε.Ε. όλοι οι εγκλωβισμένοι στο νησί πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες προορισμού τους και εκεί να καταθέσουν και να εξετασθούν τα αιτήματα ασύλου».