
«Όλα σε μια ζωή» , το βιβλίο- βιογραφία του Σταμάτη κριμιζή
Ένα βιβλίο, βιογραφία του Χιώτη Έλληνα επιστήμονα του Διαστήματος Δρ. Σταμάτη Κριμιζή κυκλοφόρησε πριν από λίγες μέρες από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Το βιβλίο που, όπως δηλώνει ο Χιώτης αστροφυσικός, συνδημιούργησαν μαζί με τον Μάκη Προβατά, δεν περιλαμβάνει μόνο τις πτυχές της ζωής του γνωστού επιστήμονα αλλά και την ανθρωπινη πλευρά, αυτή του παιδιού που έφυγε από τη Χίο και έφτασε στα άστρα.
Στο οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρεται:
“Ο Σταμάτης Κριμιζής είναι ένας άνθρωπος ο οποίος, απλά εξιστορώντας τη ζωή του, αποτελεί Παράδειγμα.
Παράδειγμα για το πώς μπορεί κάποιος να κάνει τη μοίρα συνεργό του. Στα δεκαοκτώ του έφυγε από τη Χίο με μόνο εφόδιο το μυαλό του και την επιθυμία να δικαιώσει τους γονείς του που επέλεξαν αυτόν, ανάμεσα στα τρία αδέλφια, για να σπουδάσει.
Παράδειγμα για το πώς μπορείς να κάνεις, ίσως, το πιο δύσκολο στη ζωή: να στέκεσαι στο ύψος του Τυχαίου.
Η συμβολή του στη διαστημική επιστήμη θα μνημονεύεται από τους μελλοντικούς επιστήμονες. Όμως δεν είναι ακριβώς γνωστή. Ο λόγος απλός: όπως κάθε αληθινός επιστήμονας, ο Σταμάτης Κριμιζής έχει πορεία σεμνή, παρ’ όλα τα σπουδαία που έχει δημιουργήσει και δημιουργεί.
Τελικά έχει γεμίσει το εκμαγείο της ζωής του δημιουργικά, θαυμαστά, παραδειγματικά. Ίσως το μεγαλύτερο δίδαγμα που δίνει η διαδρομή του είναι ότι η ζωή χωράει όσο μέλλον μπορούμε εμείς να της βάλουμε.
Η καραντίνα Μαρτίου-Μαΐου του 2020 υπήρξε ευεργετική για το εγχείρημά μας. Μας έδωσε την ευκαιρία να τελειώσουμε, με μερικές εκατοντάδες ώρες δουλειάς, ό,τι είχαμε αρχίσει στη Χίο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 2019. Τότε που, μαζί με τη σύζυγό του Μαρία, με φιλοξένησαν στο σπίτι τους στον Βροντάδο για να ξεκινήσουμε αυτό το βιβλίο. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)”