Όλη η Χίος στο λιμάνι- Ούτε στο Θόλος ούτε πουθενά

Σε πυρετό προετοιμασίας για την κινητοποίηση του Σαββάτου 24 Απριλίου 2021, τελεί όλο το νησί. Στο κάλεσμα της Παγχιακής Επιτροπής Αγώνα Αιρετών και κατοίκων για πραγματοποίηση κινητοποίησης με ανθρώπινη αλυσίδα σε όλο το μήκος του λιμανιού, ανταποκρίνονται ο ένας μετά τον άλλο αιρετοί, σωματεία οργανώσεις και φορείς καλώντας με τη σειρά τους τα μέλη τους σε συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 11:30 του Σαββάτου στο λιμάνι.

Δηλώντας ότι το νησί μας δεν θα μετατραπεί σε φυλακή ψυχών ενώνουν τα χέρια τους σε ανθρώπινη αλυσίδα και κατεβαίνουν όλοι στο λιμάνι.

Είμαστε ενεργοί γιατί διαβλέπουμε την απειλή

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει στο λιμάνι θα είναι και ο περιφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ενώ με ανακοίνωση που εξέδωσε η περιφερειακή ενότητα Χίου σημειώνει με νόημα καλώντας σε συμμετοχή:

“Στην πολιτική το προβλέπειν έχει θεραπευτικές ιδιότητες.  Προφυλάσσει από καταστάσεις δύσκολα διαχειρίσιμες όταν πια εκδηλωθούν.

Η μακρά συζήτηση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έχει σήμερα διαφορετικές παραμέτρους από το αρχικό σημείο εκδήλωσης του φαινομένου.  Οι χειρισμοί μας οφείλουν να προσδιορίζονται στη βάση των νέων δεδομένων κάθε φορά για να μην αποκτούν δογματικά χαρακτηριστικά με μόνο αποτέλεσμα μια βαθιά διχαστική κατάσταση στην κοινωνία.

Ποια είναι σήμερα τα βασικότερα νέα δεδομένα;

  • η διαχείριση της κατάστασης από την κυβέρνηση, τόσο στο επίπεδο της φύλαξης των συνόρων όσο και στη βούληση αποσυμφόρησης των νησιών έχει αποδώσει αποτελέσματα.
  • οι αισθητά μειωμένες ροές έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των νησιωτών.  Ωστόσο κανένας δεν μπορεί να τις αποδώσει κάπου με ασφάλεια και πρωτίστως κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί για τη διατήρηση τους.  Καθολική εκτίμηση παραμένει ότι ελέγχονται, σε μεγάλο βαθμό, από τη διάθεση συνεργασίας της επίσημης Τουρκίας.
  • η Κοινή Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας έχει defacto καταργηθεί από την παρατεταμένη άρνηση της Τουρκικής κυβέρνησης να δεχτεί επιστροφές μεταναστών με τελεσίδικη απόρριψη ασύλου.  Η στάση της Τουρκικής κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί οδηγός για όποια μελλοντική αναθεώρηση ή αντικατάσταση της Συμφωνίας.
  • το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, συνεχίζει να μην ικανοποιεί τη βούληση των χωρών υποδοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου και ειδικότερα για τη χώρα μας εγείρει σοβαρά ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
  • μέχρι σήμερα δεν έχει αποσαφηνιστεί, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ποια σημεία του νέου Συμφώνου επιδιώκει να αντικαταστήσει. Τουναντίον λειτουργεί ως επισπεύδουσα των αναγκαίων για τη λειτουργία του δομών, αποδυναμώνοντας τη διαπραγματευτική της ισχύ και φιμώνοντας τον βασικότερο σύμμαχο της, τις νησιωτικές κοινωνίες.
  • ειδικότερα για τη Χίο οι κυβερνητικοί χειρισμοί εμφανίζονται αδιέξοδοι, χαρακτηρίζονται από μια ακατανόητη και συνεχή μεταβλητότητα, δεν πείθουν και εν τέλει εξακολουθούν να στηρίζονται στην ύπαρξη μιας παράνομης δομής, στη ΒΙΑΛ, ακόμα και με δικαστική απόφαση.

Το Σάββατο το μεσημέρι, η Χίος εκπέμπει ξανά το συμβολικό μήνυμα διαμαρτυρίας της. Ενεργεί όχι από αντιδραστικότητα αλλά γιατί διαβλέπει πως τα νέα δεδομένα στη μεταναστευτική κρίση ενέχουν αναπάντητες απειλές για το μέλλον της. Με καθαρή διορατικότητα η κοινωνία του νησιού μας ενεργοποιείται σε μια περίοδο ύφεσης των παρενεργειών του μεταναστευτικού στην καθημερινότητα μας καθοδηγώντας την κυβέρνηση σε μια περήφανη και διαφορετική διαπραγμάτευση.   Με το μεταναστευτικό ως αυτοτελή θέμα συζήτησης με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με ισχυρές τις εθνικές και δημογραφικές του προεκτάσεις, και όχι ως προέκταση των οικονομικών αναγκών της χώρας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Η πρόταση εξέτασης του ασύλου από ειδικούς που θα έχουν οριστεί από την Ε.Ε. σε ειδικά διαμορφωμένες δομές στην Τουρκία, θέση που εσχάτως βρίσκει και ερείσματα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., φαντάζει σήμερα η λύση που ανταποκρίνεται, για πολλούς λόγους, στα νέα διαμορφωμένα δεδομένα.

Αφαιρεί από την αφερέγγυα Τουρκία τη δυνατότητα να εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, καταργεί τη χρησιμότητα των δουλεμπορικών κυκλωμάτων στις θάλασσες του Αιγαίου, σώζει κατ’ επέκταση εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές, επιτρέπει στις ευρωπαϊκές χώρες να εφαρμόζουν ένα σύγχρονο μοντέλο ασύλου, συναρτώμενο με πολιτικές ενσωμάτωσης, και βγάζει οριστικά τα ακριτικά μας νησιά από το κάδρο μιας αναμενόμενα παρατεταμένης κρίσης.

Η κυβέρνηση οφείλει να δει τους νησιώτες και τους Χιώτες ως τους μεγαλύτερους αρωγούς της στην επιβεβλημένη αλλαγή στρατηγικής.

Είμαστε δίπλα της, φτάνει και η ίδια να το θέλει.”

Κάλεσμα στα μέλη τους για συμμετοχή στην αυριανή κινητοποίηση απευθύνουν: Το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ, ο Ιατρικός και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Χίου, το ΤΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Χίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Χίου, η ΟΕΒΕ, η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Χίου, ο Σύνδεσμός Κληρικών Χίου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου.

Δήλωση συμπαράστασης έκανε ο βουλευτής κ. Γιώργος Καμίνης, τομεάρχης μετανάστευσης και ασύλου του Κινήματος Αλλαγής.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια