Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ για τα έκτροπα των ΜΑΤ στη Χίο

Εδέησε, 17 μήνες μετά τα πρωτοφανή γεγονότα που εκτυλίχθηκαν από την επέλαση των ΜΑΤ στη Χίο, στις 27 Φεβρουαρίου του 2020, να ολοκληρωθεί η ένορκη διοικητική εξέταση, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σήμερα Δευτέρα 2 Αυγούστου 2020.

Η συγκεκριμένη ΕΔΕ της ΕΛΑΣ, σε βάρος όσων φέρεται να εμπλέκονται στα περυσινά επεισόδια, κυρίως στον λιμένα των Μεστών κατά την αποχώρησή τους από τη Χίο, αφορά την πειθαρχική ευθύνη των αστυνομικών και είναι ανεξάρτητη από την ποινική διαδικασία.

Η ΕΔΕ, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο διαβιβάσθηκε στον Συνήγορο του Πολίτη, που θα κρίνει αν η έρευνα είναι πλήρης και διενεργήθηκε κατά τον προσήκοντα τρόπο και εν συνεχεία θα επιστραφεί στην ΕΛΑΣ, προκειμένου να επιβληθούν οι πειθαρχικές ποινές στους υπαίτιους, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός.

Να υπενθυμίσουμε ότι τα ΜΑΤ, που είχαν αφιχθεί στη Χίο (το ίδιο και στην Λέσβο), προκειμένου να επιβάλουν με την δύναμη της καταστολής την δημιουργία της υπερδομής προσφύγων και μεταναστών στο Αίπος, κυρίως κατά την αποχώρησή τους στο λιμάνι των Μεστών προέβησαν σε πρωτοφανείς βιαιοπραγίες σε βάρος πολιτών, έσπασαν σταθμευμένα οχήματα και γενικότερα συμπεριφέρθηκαν ως κοινοί χούλιγκαν.