Ούτε πράσινο φύλλο θα μείνει εφέτος, κλείνει τις αρδευτικές παροχές η ΔΕΥΑΧ

Ξεχάστε ντομάτες, ξυλάγγουρα, πιπεριές και μελιτζάνες από τον δικό σας κήπο εφέτος, αφού η ΔΕΥΑΧ αποφάσισε λόγω της διαφαινόμενης λειψυδρίας να βάλει λουκέτο σε όλα τα αρδευτικά υδρόμετρα της Χίου, τα οποία είναι συνολικά 4.962.

Η ντιρεκτίβα είναι γενικής κατεύθυνσης και προσώρας ουδείς εξαιρείται ακόμα και οι περιοχές εκείνες, κυρίως στην Βόρεια Χίο, όπου οι πηγές άρδευσης ουδεμία έχουν σχέση με εκείνες της ύδρευσης, άρα δεν επηρεάζουν την ομαλή υδροδότηση στη περίοδο του καλοκαιριού.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ κ. Βασίλης Μυριαγκός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του astraparis.gr, διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο θέμα θα εξετασθεί και όπου υπάρχει διαθεσιμότητα αρδευτικού νερού, που δεν επηρεάζει την παροχή του πόσιμου νερού, οι παροχές άρδευσης δεν θα κλείσουν.

Από την διακοπή θα εξαιρεθούν, επίσης, οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εφόσον εντός 20 ημερών προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα επ’ αυτού.

Στο πακέτο των μέτρων προβλέπονται, ακόμα, περιορισμός του νερού για πότισμα πρασίνου από τον δήμο Χίου, λουκέτο σε όλες τις βρύσες των χωριών πλην μιάς, πλαφόν κατανάλωσης 30 κ.μ. νερού έως τον Οκτώβριο σε τροχόσπιτα, τροχοβίλες, ή κοντέινερ όπου κατοικούν άνθρωποι, λουκέτα στους πυροσβεστικούς κρουνούς και περιοδική υδροδότηση περιοχών με σοβαρά προβλήματα.

Αναλυτικά, στην σημερινή – Παρασκευή 7 Απριλίου 2023 – η ΔΕΥΧ αναφέρει τα ακόλουθα:

Το Δ.Σ της ΔΕΥΑΝΧ συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με τις ιδιαιτερότητες αρκετών περιοχών του νησιού μας και τις προτάσεις των υπηρεσιακών παραγόντων, για να υπάρξει η απαραίτητη επάρκεια νερού για το υπόλοιπο του έτους 2023, λόγω του μειωμένου ύψους των βροχοπτώσεων έως τώρα, αποφάσισε ομόφωνα στις 4/3/2023 την λήψη των παρακάτω μέτρων:
1.Να διακοπούν όλα τα αρδευτικά υδρόμετρα του δήμου Χίου, τα οποία είναι συνολικά 4.962. Στα υδρόμετρα αυτά αντιστοιχεί καταγεγραμμένη κατανάλωση 420.000 κυβικών νερού, σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας μας για το έτος 2022. Σε αυτά τα κυβικά εάν προστεθεί και το μη τιμολογούμενο νερό (από κλοπές, διαρροές, ελαττωματικά υδρόμετρα) το συνολικό ύψος της κατανάλωσης ανέρχεται στα 6.000 κυβικά ημερησίως στην πιο δύσκολη περίοδο από τον μήνα Ιούνιο έως τον μήνα Σεπτέμβριο. Από τους λογαριασμούς των καταναλωτών αυτών να αφαιρεθούν πάγια δύο περιόδων. Να εξαιρεθούν από την διακοπή υδροδότησης οι κατ’ επάγγελμα αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, εφόσον εντός 20 ημερών προσκομίσουν αποδεικτικά έγγραφα επ’ αυτού.
2. Σε συνεργασία με τον δήμο Χίου και το τμήμα πρασίνου να περιοριστεί στο ελάχιστο το πότισμα σε χώρους πρασίνου του δήμου Χίου.
3. Σε όλα τα χωριά του δήμου να κλείσουν οι βρύσες του πόσιμου νερού πλην μιας, η οποία και θα μείνει ανοικτή για την λήψη πόσιμου νερού από δημότες και επισκέπτες. Όπου υπάρχει σύστημα φίλτρανσης και απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία (UV) της υπηρεσίας μας θα επιλεγεί η παροχή αυτή. Όπου δεν υπάρχει βρύση με UV να παραμείνει μια μόνο παροχή ανοικτή κεντρικά του οικισμού.
4. Σε όσες ιδιοκτησίες έχουν τοποθετηθεί τροχόσπιτα, τροχοβίλες, ή κοντέινερ όπου κατοικούν άνθρωποι, η μέγιστη επιτρεπτή παροχή μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να είναι 30 κυβικά.
Σκοπός είναι να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη κατανάλωση και άρδευση, επιτρέποντας ταυτόχρονα να καλυφθούν οι ανάγκες διαβίωσης. Υπέρβαση της παραπάνω μέγιστης κατανάλωσης συνεπάγεται διακοπή της υδροδότησης.
5. Σε όλους τους πυροσβεστικούς κρουνούς να τοποθετηθούν λουκέτα, ώστε να αποτρέπεται η κλοπή νερού και οι βλάβες στα δίκτυα και τον εξοπλισμό πυρόσβεσης που τέτοιες ενέργειες προκαλούν. Η δράση αυτή να υλοποιηθεί με ενημέρωση και συνεργασία της πυροσβεστικής.
6. Σε όποιες περιοχές κρίνεται ότι το νερό δεν επαρκεί, να γίνεται περιοδική υδροδότηση, η οποία θα ανακοινώνεται έγκαιρα από την υπηρεσία μας. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η άσκοπη κατανάλωση που συχνά προκαλεί η συνεχόμενη υδροδότηση.
7. Ενημερώνουμε τους δημότες και επαγγελματίες για μία ακόμα φορά ότι καλό είναι να υπάρχει πρόβλεψη αποθηκευτικού χώρου για το νερό σε κάθε ιδιοκτησία, ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες τα διαστήματα διακοπής υδροδότησης.
8. Τα παραπάνω μέτρα να επανεξεταστούν από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΧ στις 15 Μαΐου 2023, ώστε να επανεκτιμηθούν με τα νεώτερα υδρολογικά στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα.