Παίρνει τα μέτρα της η Περιφέρεια για το βακτήριο Xylella

Τα μέτρα της παίρνει η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την ετοιμότητα των νησιών απέναντι στο επικίνδυνο βακτήριο Xylella fastidiosa που απειλεί τα ελαιόδεντρα, παρόλο που ακόμα δεν έχει εμφανισθεί στην περιοχή.

Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2018, συνάντηση στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου στη Λέσβο και με τηλεδιάσκεψη στις αίθουσες των υπόλοιπων περιφερειακών ενοτήτων του Βορείου Αιγαίου, στην οποία παραβρέθηκαν και ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς τόσο του κράτους, όσο και της αυτοδιοίκησης, καθώς και εκπρόσωποι των φυτωριούχων.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου προκειμένου να θωρακίσει τα νησιά από το βακτήριο θέτει ως στόχους:

  • Την προστασία της ελαιοπαραγωγής μέσω της έγκαιρης διάγνωσης σε περίπτωση εισόδου του βακτηρίου.
  • Την έγκαιρη καταστολή σε περίπτωση εμφάνισης του πρώτου κρούσματος.
  • Τη χάραξη στρατηγικής σε επίπεδο Περιφέρειας ως προς την επιλογή των προτεινόμενων προς φύτευση, ποικιλιών ελιάς και τη διαχείριση του προβλήματος εφόσον αυτό υπάρξει.

Για την καλύτερη προετοιμασία η Περιφέρεια συνήψε προγραμματική σύμβαση με το ινστιτούτο «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», με προϋπολογισμό που είναι 150.000 ευρώ χρηματοδοτείται από την ίδια.

Το προσεχές διάστημα θα διακινηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους ειδικό ενημερωτικό έντυπο, που έχει εκδοθεί από τη περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια