Πανικός για την διόρθωση των δασικών χαρτών – γονατογραφίες Μπέλλα
Η προθεσμία για την υποβολή αντιρρήσεων διόρθωσης των δασικών χαρτών, σύμφωνα με τους οποίους η Χίος θυμίζει… Αμαζόνιο, εκπνέει στις 31 Μαΐου 2022 και ελάχιστα έχουν γίνει με αποτέλεσμα να δημιουργείται τις τελευταίες αυτές ημέρες ένας πανικός από τους θιγόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίοι καλούνται να διορθώσουν μάλλον την αβελτηρία των κρατικών αρχών, παρά τις δικές τους ευθύνες.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη Χίο, όπου οι δασικοί χάρτες είχαν φτιαχτεί κυριολεκτικά στο γόνατο, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων, η δασική υπηρεσία Χίου όφειλε αυτεπαγγέλτως να είχε προβεί στις διορθώσεις των εξόφθαλμων λαθών και να αναμορφώσεις τους χάρτες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο κ. Μανώλης Φραγκάκης, δασολόγος – μελετητής, από την μεταφόρτωση του αναμορφωμένου δασικού χάρτη στο σύστημα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου διαπιστώθηκε ότι ουσιαστικά δεν επήλθε ουσιώδης τροποποίηση του περιεχομένου του.
Με λίγα λόγια, η δασική υπηρεσία Χίου αγνόησε τις κυβερνητικές εξαγγελίες, μηδενικές έως ελάχιστες διορθώσεις έκανε, δόθηκε στους πολίτες η εντύπωση ότι κάτι θα γινόταν, στην πραγματικότητα τίποτα δεν έγινε και φτάνουμε ελάχιστες μέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων και δημιουργείται πανικός ποιός θα προλάβει να κάνει τι.
Ο κ, Φραγκάκης έστειλε στον υπουργό Περιβάλλοντος την επιστολή που δημοσιεύουμε κατωτέρω, με κοινοποίηση σε βουλευτές και λοιπούς εκπροσώπους φορέων, παρουσιάζει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και όσα μεγαλύτερα έρχονται και ζητά να δοθεί μία τρίμηνη (λίγη είναι λέμε εμείς) παράταση, προκειμένου να διεκπεραιωθεί όλος ο όγκος των αιτημάτων των πολιτών.
Αξιότιμε κ. υπουργέ,
Με την παρούσα επιστολή σας παραθέτω συνοπτικά σοβαρούς λόγους προκειμένου να εξετάσετε την δυνατότητα παράτασης για την υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών για το νομό Χίου.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 90 του Ν. 4916/2022 (Α΄ 65/28.03.2022), η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών παρατάθηκε έως και την 31η Μαΐου του παρόντος έτους. Από την ημερομηνία ανάρτησής τους μέχρι σήμερα, μεσολάβησε διάστημα στο οποίο η κυβέρνησή σας αντιλαμβανόμενη το σοβαρό πρόβλημα της αρχικής ανάρτησης επεδίωξε με συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις να τους διορθώσει, δίνοντας την δυνατότητα στις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες να αναμορφώσουν τον δασικό χάρτη της περιοχής αρμοδιότητάς τους, ώστε ο κάθε πολίτης ή νομικό πρόσωπο εν συνεχεία να κινηθεί ανάλογα.
Στον νομό μας μόλις πρόσφατα έγινε η μεταφόρτωση του αναμορφωμένου δασικού χάρτη στο σύστημα και συγκεκριμένα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, εντός των εορτών του Πάσχα, όπου ουσιαστικά διαπιστώθηκε ότι δεν επήλθε ουσιώδης τροποποίηση του περιεχομένου του, φέρνοντας σε απόγνωση τους πολίτες, αφού οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για δίκαιους και διορθωμένους δασικούς χάρτες δεν έλαβαν ποτέ χώρα, τουλάχιστον στα νησιά μας.
Στο ελάχιστο δε χρονικό διάστημα που απομένει (σχεδόν 45 ημέρες από την «αναμόρφωση» του δασικού χάρτη), πρέπει ο κάθε πολίτης να οργανώσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την υποβολή αντίρρησης ή αντιρρήσεων των ακινήτων. Οι περισσότεροι δε πολίτες αδυνατούν να περατώσουν την διαδικασία μόνοι τους, συρρέοντας το τελευταίο διάστημα σε γραφεία ιδιωτών, μεταξύ αυτών και στο δικό μου, καθιστώντας το έργο μας αδύνατο ώστε να εξυπηρετήσουμε τις τρέχουσες ανάγκες αυτών. Επίσης, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις πολιτών που είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες κτηματογράφησης των ακινήτων τους, είτε έχουν εκκρεμότητες (συμβολαιογραφικές ή τοπογραφικής φύσεως), καθιστώντας αδύνατη την εμπρόθεσμη και άρτια υποβολή των αντιρρήσεων.
Με τα έως τώρα δεδομένα, διαφαίνεται ότι θα μείνει εκτός ένας μεγάλος όγκος υποθέσεων και αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν δεν ενεργήσετε άμεσα με τις ανάλογες διαδικασίες.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλώ όπως εξετάσει το υπουργείο σας την δυνατότητα τρίμηνης τουλάχιστον παράτασης στην ανωτέρω προθεσμία.
Ευελπιστώντας στην θετική σας ανταπόκριση, ώστε να εξευρεθεί λύση στην αντιμετώπιση του σοβαρού θέματος που σας αναφέρω, με απώτερο στόχο την κατάρτιση ενός αξιόπιστου και σωστού δασικού χάρτη, που να ανταποκρίνεται όσο το δυνατόν περισσότερο στην πραγματικότητα.