Πέντε συλλήψεις στο λιμάνι Μεστών και έρευνες για κύκλωμα στην Αθήνα

Πέντε άτομα συνελήφθησαν από στελέχη του λιμεναρχείου Χίου, οι τρεις (δύο Ιρακινοί και ένας Σύριος) για κατοχή και επίδειξη πλαστών εγγράφων ασύλου, κατά την διαδικασία αναχώρησής τους μέσα σε Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο από το λιμάνι των Μεστών προς Πειραιά, τις βραδυνές ώρες της Δευτέρας, 11 Νοεμβρίου 2019.

Ο τέταρτος συλληφθείς, ηλικίας 55 ετών και οδηγός του Ι.Χ., υπεδείχθη ως το άτομο που είχε αναλάβει να τους προμηθεύσει με τα έγγραφα και να διευκολύνει την μεταφορά τους στην ενδοχώρα, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν δύο πλαστά δελτία αιτούντος διεθνούς προστασίας, δύο κλεμμένα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, το χρηματικό ποσό των 1500 ευρώ, καθώς και πληθώρα αποκομμάτων ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Στην συνέχεια, εντοπίστηκε από τους λιμενικούς στον λιμένα Μεστών και ο 36χρονος αλλοδαπός συνοδηγός του οχήματος στην κατοχή του οποίου βρέθηκε το ποσό των 1000 ευρώ. Ο οδηγός και ο συνοδηγός είναι Σύριοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος οι προαναφερόμενοι πέντε αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένων του οδηγού και συνοδηγού του Ι.Χ.Ε, ηλικίας 24, 23, 32, 55 και 36 ετών, αντίστοιχα, συνελήφθησαν για παράβαση των άρθρων 30 παρ. 1 και 29 παρ. 7 του Ν.4251/2014 καθώς και των άρθρων 47, 216, 217 και 394 του Π.Κ., ενώ παραπάνω έγγραφα και χρηματικά ποσά κατασχέθηκαν.

Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο διενέργειας προανάκρισης από το λιμεναρχείο Χίου και διερεύνησης εξάρθρωσης κυκλώματος διευκόλυνσης παράνομης μεταφοράς αλλοδαπών και προμήθειας πλαστών εγγράφων, παραγγέλθηκαν κατ΄ οίκον έρευνες σε οικίες στην Αθήνα.

Στελέχη της διεύθυνσης προστασίας θαλασσίων συνόρων, του γραφείου ασφαλείας του λιμεναρχείου Πειραιά και ΚΕΑ, πραγματοποιήθηκαν νομότυπες έρευνες, παρουσία δικαστικού λειτουργού σε οικίες στην περιοχή των Αθηνών, στις οποίες ανευρέθηκαν συνολικά 330 πακέτα τσιγάρα, μεγάλη ποσότητα χαπιών, δεκατέσσερα αποκόμματα εισιτηρίων με προορισμό τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τρεις άδειες διαμονής, ένας φορητός υπολογιστής και το χρηματικό ποσό των 4.200 ευρώ.

Διενεργείται προανάκριση από τις λιμενικές αρχές Χίου και Πειραιά.