Πώς θα αμειφθούν όσοι εργασθούν την 26η Δεκεμβρίου

Τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι θα εργασθούν την 26η Δεκεμβρίου (δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων), ημέρα που κηρύχθηκε ως υποχρεωτική αργία με απόφαση της υπουργού Εργασίας κας Έφης Αχτσιόγλου (ΦΕΚ 4487 τ. Β΄/19-12-2017), επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Ειδικότερα, αναφέρει:

Συνέπεια της υπουργικής απόφασης  αυτής είναι ότι, την 26η  Δεκεμβρίου (που εφέτος συμπίπτει ημέρα Τρίτη) όλες οι εμπορικές επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές και  οι εργαζόμενοι δεν θα εργασθούν κατ΄ αυτή.

Όσοι μεν εργαζόμενοι αμείβονται με ημερομίσθιο ή ωρομίσθιο, στην περίπτωση της μειωμένης απασχόλησής τους, θα λάβουν κανονικά το ημερομίσθιό τους χωρίς να εργασθούν και οι αμειβόμενοι με μηνιαίες αποδοχές θα λάβουν τον πλήρη μισθό τους.

Όσοι εργαζόμενοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες (επιχειρήσεις επισιτισμού, υγείας, τουρισμού, συγκοινωνιών κ.λπ.), οι οποίοι θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, θα δικαιούνται προσαύξηση 75% επί του νομίμου ημερομισθίου τους ή του 1/25 του μηνιαίου μισθού τους, ανάλογα με τον τρόπο καταβολής των αποδοχών τους.

Επίσης, όσοι εργαζόμενοι έχουν λάβει την άδειά τους κατά την ημέρα αυτή (26 Δεκεμβρίου), η ημέρα αυτή δεν θα υπολογισθεί στις ημέρες αδείας που δικαιούνται για το έτος 2017 και θα λάβουν μία ημέρα άδειας επιπλέον ή αν δεν υπάρχουν, λόγω της λήξης του έτους, άλλες ημέρες ώστε να λάβουν την πρόσθετη αυτή ημέρα άδειάς τους, θα δικαιούνται ένα ημερομίσθιο σε χρήμα, ως αποδοχές μη ληφθείσας άδειας.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια