Προϋπολογισμός σκληρής λιτότητας στο Νομικό Πρόσωπο

Έκδηλη είναι πλέον η ανησυχία μεταξύ των μελών της διοίκησης του Νομικού Προσώπου του δήμου Χίου, για το μέλλον του οργανισμού και ειδικότερα για την δυνατότητα πλήρους λειτουργίας των δομών που καλύπτει.

Το νέο «ψαλίδι» που υπέστη στον προϋπολογισμό του, της τάξης του 20% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, που μεταφράζεται σε μείον 300.000 ευρώ από την επιχορήγηση του δήμου Χίου, υποχρεώνει τους διοικούντες στην κατάρτιση ενός σφικτού προϋπολογισμού, με στόχο την επιβίωση των δομών, αλλά και στην σαφέστατη στροφή προς την ανταποδοτικότητα της λειτουργίας τους.

gipedo 005

Βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι χρήστες

Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι ωφελούμενοι και οι χρήστες των υπηρεσιών των δομών αυτών θα κληθούν μελλοντικά να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη, για να πληρώσουν τα… σπασμένα της έλλειψης πόρων, συνεπεία της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Μάλιστα, το επόμενο διάστημα αυτό θα γίνει πιο ξεκάθαρο, αφού οι έξι γυμναστές που πρόκειται να προσληφθούν σύντομα στο πλαίσιο προγράμματος μαζικού αθλητισμού θα πληρώνονται από τα έσοδα που θα προκύψουν απευθείας από όσους δημότες ενταχθούν σε αυτά.

Πονοκέφαλος και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Μοναδικό στοιχείο αισιοδοξίας το γεγονός ότι τα έσοδα από το ΕΣΠΑ θα είναι αυξημένα σε ποσοστό σχεδόν 100% σε σχέση με πέρυσι και το 2016 θα φτάσουν τα 423.000 ευρώ από τις περίπου 230.000 του 2015. Ωστόσο, πονοκέφαλο προκαλούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ που από φέτος πληρώνει το Νομικό Πρόσωπο για όλους τους αθλητικούς χώρους με πρόβλεψη στο προϋπολογισμό 150.000 ευρώ, αλλά οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσό στις 250.000 ευρώ.

«Η πραγματικότητα είναι ότι από το 1,6 εκατ. ευρώ που δίνει ο δήμος το 1,5 εκατ. θα πάει σε μισθούς και ασφάλιση. Από εκεί και πέρα, μάς μένουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ από τους παιδικούς σταθμούς και όποια έσοδα προκύψουν από τους δημότες», τόνισε και ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Βασίλης Μυριαγκός, υπερασπιζόμενος την πολιτική της διοίκησης του Νομικού Προσώπου και του προέδρου κ. Παντελή Καμπούρη.

nomiko2

Διαφωνούν αντιπολίτευση και εργαζόμενοι

Σε ανάλογη γραμμή κινήθηκε και η εκπρόσωπος των εργαζομένων κα Αγγελική Γκιουβέτση, καθώς και οι εκπρόσωποι των συνδυασμών της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Δημητρακόπουλος εκ μέρους της Χιακής Συμπολιτείας και η κα Κλαίρη Κωστάλα από την ΛΑΣ που κάλεσαν τον πρόεδρο και τον δήμο να διεκδικήσουν δυναμικά επιπλέον χρηματοδότηση από την κυβέρνηση.

Ανάλογη διαφοροποίηση παρατηρήθηκε και στο θέμα των ανανεώσεων συμβάσεων οκτώ εργαζομένων με την μειοψηφία – πλην του κ. Μυριαγκού – να τάσσεται αρνητικά, ζητώντας ωστόσο την διεκδίκηση της μονιμοποίησης των οκτώ μέσω διαφανών διαδικασιών προκήρυξης και αξιολόγησης.