Πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Χίου για την απεργιακή συγκέντρωση της 1ης Μαΐου

Σε συμμετοχή στην γενική απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου, την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου 2024 και ώρα 11:00, καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους το Εργατικό Κέντρο Χίου.

Στην ανακοίνωσή του, σήμερα Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 σημειώνει τα ακόλουθα:

Το Εργατικό Κέντρο Χίου καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, στην 24ωρη γενική απεργία για την εργατική πρωτομαγιά, την Μεγάλη Τετάρτη 1η Μάη 2024 και στην απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου, συμμετέχοντας στην παγκόσμια ημέρα αλληλεγγύης και αγώνων για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.

Η πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμενης και περιφερόμενης αργίας.

Η πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της χώρας αντιμέτωπους με μια άνευ προηγουμένου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμός εργασιακών δικαιωμάτων, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας, είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Η 1η Μάη εκτός από ημέρα μνήμης και τιμής για τους πρωτοπόρους αγωνιστές της εργατικής τάξης είναι και ημέρα αγώνα και απεργίας των εργαζομένων. Η πρωτομαγιά υπενθυμίζει και τιμά τις επιτυχίες και τις θυσίες των εργαζομένων στην ιστορία, όπως η μείωση των ωρών εργασίας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, και η θέσπιση του οκταώρου. Αναδεικνύει το δικαίωμα στην εργασία και στις δίκαιες εργασιακές συνθήκες, κάτι που είναι θεμελιώδες για την κοινωνική δικαιοσύνη και την οικονομική ασφάλεια. Συμβολίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων ανά τον κόσμο και ενισχύει την έννοια της κοινής αγωνίας και των κοινών στόχων για καλύτερες συνθήκες για όλους. Παρέχει μια ευκαιρία για τους  εργαζόμενους να αναδείξουν δυσεπίλυτα ζητήματα και προκλήσεις στον εργασιακό χώρο, όπως η ανισότητα, η ανεργία και οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας.

Γι’ αυτό το λόγο αγωνιζόμαστε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες. Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης, στέγασης και του ενεργειακού κόστους.

«Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται!»

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ:

ΕΙΡΗΝΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

✅ΣΕΒΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ

✅ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ

✅ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΑΤΟΜΙΚΑ & ✅ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

✅ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Μαζί για τα συλλογικά και ατομικά δικαιώματα των εργαζομένων, την κοινωνική δικαιοσύνη και την παγκόσμια ειρήνη.

Η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαβάσαμε την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και των ναυτεργατικών σωματείων για την απεργία που θα πραγματοποιηθεί την Πρωτομαγιά 2024, η οποία θα αρχίσει την 00:01 ώρα της 1ης Μάη 2024, ημέρα Τετάρτη και θα λήξει στις 24:00 της ίδιας ημέρας, τιμώντας τους διεθνείς αγώνες των εργαζομένων και των ναυτεργατών για την εργατική πρωτομαγιά και αναγνωρίζοντας το διαχρονικό μήνυμα των αγώνων και τους νεκρούς του Σικάγο του 1886.

Η θέση της ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου είναι ξεκάθαρη και στηρίζει την πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία, η εργατική τάξη γιορτάζει, διαδηλώνει, διεκδικεί και απεργεί την 1η του Μάη και όχι στις 7 του Μάη που αποφάσισε να την μεταθέσει η κυβέρνηση…

Οι ναυτεργάτες για άλλη μια φορά τιμάμε την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά των εργατών του Σικάγου, που 138 χρόνια πριν, με τον αγώνα τους σηματοδότησαν την κατάκτηση παγκοσμίως από την εργατική τάξη, 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες μόρφωση, 8 ώρες ανάπαυση.

Τιμάμε τους νεκρούς εργάτες της πρωτομαγιάς της Θεσσαλονίκης του 1936. Δεν ξεχνάμε την αιματοβαμμένη 1η Μάη του 1944 που στην Καισαριανή εκτελέστηκαν 200 κομμουνιστές αγωνιστές, από τους φασίστες Γερμανούς.

Τιμάμε τη θρυλική Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), που μέσα στην πυρά του Β’ Παγκοσμίου πολέμου κατοχυρώνει την πρώτη ΣΣΕ (15/03/1943), αποτελώντας σταθμό στην ιστορία του ναυτεργατικού κινήματος, ενώ συνέβαλε σημαντικά στον αντιφασιστικό αγώνα με το σύνθημα «τα πλοία εν κινήσει».

Με αγωνιστική αισιοδοξία στο δίκιο, τους αγώνες και την ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης να κατακτήσει τον πλούτο που παράγει, η 1η Μάη να αποτελέσει σταθμό για τη συμμετοχή και μαζικοποίηση των σωματείων, να δυναμώσει η ταξική πάλη και η αλληλεγγύη, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου συμπαραστέκεται και θα συμμετάσχει στην απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξαν η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), τα ναυτεργατικά σωματεία, καθώς εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες και σωματεία.

Για τον λόγο αυτό καλούμε τα μέλη, τους συναδέλφους απόμαχους και μάχιμους να δώσουν παρών στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η του Μάη 2024 στις 11:00 στην Πλατεία Βουνακίου.

Τα προβλήματα που μας έχουν φορτώσει όλες οι κυβερνήσεις είναι εδώ και ζητούν άμεση λύση.

Στην κατάργηση του παράνομου, καταχρηστικού και άδικου τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκε και εξακολουθεί να εφαρμόζεται η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, του μνημονικού νόμου (ν. 3986/2011).

Στην εξομοίωση των συντάξεων του ΝΑΤ, με τις σημερινές παρεχόμενες συντάξεις, έτσι ώστε να καταργηθεί η επαίσχυντη προσωπική διαφορά, η οποία είναι εφεύρεση των νόμων 4387/2016 & 4670/2020, που κατατάσσουν τους συνταξιούχους σε κατηγορίες προ του 2016 και μετά του 2016, οι οποίες αλλάζουν κάθε χρόνο.

Στην άμεση απόδοση των πληρωμένων δώρων μας, όχι στα επιδόματα.

Να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία τεχνικά μέσα και πρόσληψη προσωπικού στον ΕΦΚΑ Χίου, ώστε να εξυπηρετούνται οι συνταξιούχοι του ΕΦΚΑ – ΝΑΤ, για να μην χρειάζεται για «ψύλλου πήδημα» να τρέχουν στον ΕΦΚΑ – ΝΑΤ στον Πειραιά.

Στην πλήρη δωρεάν απρόσκοπτη κρατική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και νοσηλεία.

Η 1 η Μάη δεν είναι αργία, είναι απεργία, παλεύει η εργατιά!