Πρόταση Μουτζούρη για αξιοποίηση του λιμανιού των Μεστών από τους Κινέζους

Τον πρέσβη της Κίνας κ. Xiao Junzheng, ο οποίος επισκέπτεται το νησί μετά από πρόσκληση της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των πολιτιστικών δρώμενων, υποδέχθηκε το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023, στα γραφεία της περιφερειακής ενότητας Χίου, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο περιφερειάρχης, αφού καλωσόρισε τον πρέσβη, κατέθεσε δύο προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα μπορούσε να υπάρξει μία περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Κίνας και Χίου. Η πρώτη αφορούσε την ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης στον τομέα έρευνας για την μαστίχα και η δεύτερη αφορούσε την αξιοποίηση του νέου λιμένα Μεστών ως λιμένος στους θαλάσσιους δρόμους της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου, μεταξύ βορρά και νότου.

Αναλυτικότερα, ο κ.  Μουτζούρης στην συνάντηση με τον πρέσβη της Κίνας είπε:

«Όπως γνωρίζετε από την προηγούμενη συνάντηση μας, υπήρξα πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων στον Πειραιά και συμμετείχα στις διαβουλεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και της κινεζικής COSCO στη Σαγκάη, όπου μετέβην αρκετές φορές. Σε κάποιο από τα ταξίδια μου ελέχθη ότι τότε κατασκευάζονταν άνω των 100 πλοίων σε ναυπηγεία της ευρύτερης περιοχής της Σαγκάης, που ανήκαν σε Έλληνες. Εικάζω ότι πολλά από αυτά ανήκαν σε Χιώτες εφοπλιστές, αφού οι Χιώτες ελέγχουν την ναυτιλία της Ελλάδας. Πιστεύω, ότι ήδη έχουμε πολύ καλές εμπορικές σχέσεις μεταξύ Βορείου Αιγαίου, της νήσου Χίου και της Κίνας. Και ξέρω ότι πολλά από τα προϊόντα που εξάγει  η Κίνα προς την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, μεταφέρονται με ελληνικά πλοία, Χιωτών.

Αναφέρατε  τώρα ότι σας ενδιαφέρει η συνεργασία Χίου και Κίνας για τη μαστίχα. Σας ενημερώνω ότι πριν από λίγους μήνες εγκαινιάσαμε εδώ στη Χίο, ένα πολύ σύγχρονο κέντρο έρευνας για τη μαστίχα. Χρηματοδοτήθηκε και από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και ελπίζουμε κοιτάζοντας  προς το μέλλον, ότι το εργαστήριο αυτό θα αναπτύξει έντονη δραστηριότητα. Σας καλούμε να συμμετάσχει και η Κίνα σ’ αυτή την προσπάθεια με δικούς της επιστήμονες στο πλαίσιο ανταλλαγών επιστημόνων. Είναι μία ιδέα,  που μπορεί να υλοποιηθεί, αφού έλθουμε σε επαφή και με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών, καθώς νομίζω ότι είναι μέσα στους στόχους τους, να υπάρξουν ανταλλαγές με την Κίνα στο πλαίσιο της λειτουργίας του εργαστηρίου και της έρευνας».