Πυρ ομαδόν κατά της μονάδας καύσης τηγανέλαιων στην Λαγκάδα

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την κατασκευή μονάδας παραγωγής ενέργειας με την καύση τηγανέλαιων στην Λαγκάδα της Χίου, με την περιφερειακή παράταξη Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά να δηλώνει την πλήρη στήριξη της στους κατοίκους και στις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσουν.

Επίσης, η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι «μόνο ένα μαζικό κίνημα των κατοίκων της Λαγκάδας, των όμορων χωριών κι ολόκληρης της Χίου, οργανωμένο από τα κάτω, μπορεί να βάλει φρένο σ’ όλα αυτά τα σχέδια».

Στην κατεύθυνση αυτή ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Λαγκάδας ανακοίνωσε   επισήμως την πραγματοποίηση λαϊκής συνέλευσης στο χωριό, την προσεχή Κυριακή, 17 Μαρτίου 2019 και ώρα 11.30 το πρωί, στο κοινοτικό κατάστημα Λαγκάδας. Καλεί δε να παραβρεθούν σε αυτήν οι βουλευτές Χίου και εκπρόσωποι των κομμάτων, οι τοπικές αρχές και οι συναρμόδιες υπηρεσίες.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά:

«Την ώρα που είναι απόλυτη ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα για να προστατευτεί ο πλανήτης από την κλιματική αλλαγή, η κυβέρνηση – δια των κρατικών υπηρεσιών – προχώρησε στην έγκριση μιας επένδυσης που θα παράγει διοξειδίου του άνθρακα. Εξίσου μεγάλο ζήτημα για εμάς είναι το γεγονός πως η όλη επένδυση δρομολογήθηκε στην πλάτη των κατοίκων της Λαγκάδας, χωρίς ποτέ το θέμα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Χίου ή στο περιφερειακό συμβούλιο του Βορείου Αιγαίου. Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την πρακτική που εισάγεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή των νησιών μας με την ανοχή και την συνευθύνη των εκπροσώπων του τοπικού κράτους. Σήμερα, στην Λαγκάδα της Χίου, αύριο σε κάθε χωριό και περιοχή των νησιών του Βορείου Αιγαίου, θα κατασκευάζονται μονάδες οχλούσες ή μη χωρίς να το γνωρίζουν οι τοπικές κοινωνίες και χωρίς αυτές να μπορούν να αποφασίζουν για το μέλλον τους.

Η Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά ζητεί από την περιφερειακή αρχή της κας Καλογήρου, να κινητοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες της προκειμένου να γίνει άμεσα αναστολή των εργασιών. Αν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δηλώσουν ότι είναι αναρμόδιες για την λήψη τέτοιας απόφασης, να γίνει άμεσα προσφυγή κατά της αδειοδότησης της επιχείρησης και με προσφυγή στην δικαιοσύνη να επιδιωχθεί η αναστολή των εργασιών.

Επιπλέον, η Ανταρσία στο Αιγαίο δηλώνει ότι θα στηρίξει όποιες κινητοποιήσεις θα αποφασίσουν οι κάτοικοι της Λαγκάδας για να προστατεύσουν τις ζωές τους και το περιβάλλον του χωριού τους στην λαϊκή συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.  

Τέλος καλούμε τον πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Βορείου Αιγαίου να φέρει άμεσα το θέμα σε συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθεί το σώμα για όλες τις διαστάσεις του θέματος και για να ταχθεί στο πλευρό των κατοίκων της Λαγκάδας».

Η Λαγκάδα των τηγανόλαδων Ελ Ντοράντο της ”ανάπτυξης” και των ΑΠΕ ;

Η ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας στη Χίο:

«Και μετά  από τα φωτοβολταϊκά και τις ανεμογεννήτριες, που ισοπεδώνουν από τη γη της Καρυστίας μέχρι τα “απάτητα” Άγραφα και την πανέμορφη Άνδρο, ένα καινούργιο κύμα ”επενδύσεων” εξαπλώνεται στον χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας απ’ άκρη σ’ άκρη στη χώρα. Πρόκειται για την παραγωγή της από βιορευστά, χρησιμοποιημένα τηγανέλαια κ.λπ., αφού προηγηθεί η κατάλληλη επεξεργασία.

Απ’ το Μεσολόγγι ως τη Ρόδο και την Κρήτη οι κάτοικοι αντιδρούν σ’ αυτές τις  αμφιλεγόμενες μονάδες ενέργειας, τόσο από οικονομοτεχνική προσέγγιση, κυρίως όμως γιατί οι κάθε λογής ρύποι – και όχι μόνο – αφήνουν το δικό τους βλαβερό αποτύπωμα στο περιβάλλον και τη ζωή μας.

Αφού, λοιπόν, η Ε.Ε. συμπεριλαμβάνει τα βιορευστά στις ΑΠΕ, γιατί μια τέτοια ιδιωτική μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους πάνω στην είσοδο της Λαγκάδας και τόσο κοντά στο δάσος του Καρυδά, παρά την αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας περιβαλλοντικής υπηρεσίας; Θ’ αφήσουμε την υγεία μας, τα παιδιά μας, τον τόπο μας έρμαια της ”τύχης”; Εν τέλει ποιός (και γιατί) κυνηγά τη ζωή μας;

Ούτε έχουμε αυταπάτες, ούτε ελπίζουμε και περιμένουμε τίποτα από τις γραφειοκρατικές μορφές εκπροσώπησης και ανάθεσης (άραγε τους έπιασαν στον ύπνο;). Μόνο ένα μαζικό κίνημα των κατοίκων της Λαγκάδας, των όμορων χωριών κι ολόκληρης της Χίου, οργανωμένο από τα κάτω, μπορεί να βάλει φρένο σ’ όλα αυτά τα σχέδια, τις κάθε είδους ορέξεις, στοχεύσεις και επιδιώξεις».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια