Σταύρος Τάσσος κατά των γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στα νησιά του Β. Αιγαίου

Την πλήρη αντίθεση του ΚΚΕ και της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ανάπτυξη και εγκατάσταση γιγαντιαίων αιολικών πάρκων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου εξέφρασε – μεταξύ άλλων – ο βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Σταύρος Τάσσος.

Αναλυτικά, επεσήμανε μιλώντας για τις ΑΠΕ στην Βουλή, στις 7 Μαρτίου 2019, τα ακόλουθα:

«Αναφορικά με τη γεωθερμία, τα αιολικά πάρκα, και γενικά για τις ΑΠΕ οι θέσεις του ΚΚΕ, και κατ΄ επέκταση τη Λαϊκής Συσπείρωσης, είναι πολύ συγκεκριμένες. Εμείς είμαστε υπέρ της χρήσης κάθε μορφής ενέργειας με γνώμονα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Κριτήριά μας είναι:

  • Το κόστος για τον λαό.
  • Η αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας από την κοινωνία.
  • Η ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα.
  • Και βέβαια η προστασία του περιβάλλοντος.

Όσον αφορά τη γεωθερμία η απελευθέρωση της εκμετάλλευσης της από το μεγάλο κεφάλαιο, δημιουργεί προβλήματα και στους δημόσιους φορείς, όπως είναι οι δήμοι, που αξιοποιούν τη γεωθερμία για ιαματικούς σκοπούς.

Για παράδειγμα ο δήμος της Ικαρίας έχει καταθέσει αίτημα, το οποίο εμείς στηρίζουμε, για την τροποποίηση του άρθρου 18, ώστε ο συγκεκριμένος δήμος, αλλά και κάθε δήμος, να μπορεί να αξιοποιήσει ποσότητες ιαματικού νερού πέραν αυτών που αναγράφονται στην πράξη αναγνώρισης. Αν δεν γίνει αυτό μπορεί να δημιουργηθούν ζητήματα όχι μόνο για τις δυνατότητες αξιοποίησης αλλά και ζητήματα κυριότητας των ιαματικών πηγών σε φορείς που έχουν αναγνωρισμένη εδώ και δεκαετίες από το ελληνικό κράτος ιδιοκτησία επί των πηγών, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο δήμος Ικαρίας.

Σε σχέση με τα αιολικά πάρκα:

Δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να δεχθούμε, η πολυεθνική IBERDROLA-ΡΟΚΑΣ να εγκαταστήσει, για καθαρά εξαγωγικούς σκοπούς, σε μια πρώτη φάση, 353 γιγάντιες ανεμογεννήτριες (Α/Γ), ισχύος 706 ΜW σε Λήμνο, Λέσβο και Χίο, και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ 110 Α/Γ, ισχύος 330 ΜW στην Ικαρία, όταν οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού είναι μόλις 10 ΜW, και γι’ αυτό θα επαρκούσαν μάξιμουμ 5-6 Α/Γ.

Να πληρώνει ο λαός 130 EURO/μεγαβατώρα έναντι 45 από την παραγωγή με λιγνίτη.

Να εγκατασταθούν Α/Γ, που κάθε μια ζυγίζει 230-380 τόνους, έχει 107-150 μ. ύψος, 80-90 μ. διάμετρο δρομέα, και θα χρειαστεί βάση έως και 16Χ16Χ3μ. δηλ.770 κ.μ. μπετόν αρμέ (!) και περιβάλλουσα πλατφόρμα έως και 2 στρεμμάτων.

Με άλλα λόγια, παίρνοντας υπόψη ότι η απόσταση ανάμεσα στον κάθε πυλώνα πρέπει να είναι 280 – 315 μ., γίνεται κατανοητό ότι τα 28 πάρκα της πολυεθνικής με τις 353 Α/Γ (Λήμνο, Λέσβο, Χίο) θα καταλάβουν πολλές δεκάδες χιλ. στρέμματα. Επί πλέον πρέπει να προστεθούν άλλες χιλιάδες στρέμματα που θα καταληφθούν από τους δρόμους που θα διανοιχτούν για την κάθε Α/Γ. Ζημιά τεράστια δηλαδή, ανεπανόρθωτη, που θα διαλύσει παντελώς το τοπίο.

Συμπέρασμα. Τα δίνετε όλα για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Γι’ αυτό θα μας βρίσκετε, μαζί με τους εργαζόμενους, το λαό και τις ανάγκες του, συνεχώς απέναντί σας».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια