“Ομολογία ενοχής” για την βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων στο νοσοκομείο Χίου

Ξεκαθαρίζει πλήρως το τοπίο για την βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων των υπηρεσιών καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου, με την διοικήτρια κα Ελένη Κανταράκη και την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου να ομολογούν εμμέσως πλην σαφώς ότι μέχρι σήμερα οι διαδικασίες που ακολουθούσαν δεν ήταν σύμφωνες με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Τι έγινε και από κει που οι απευθείας αναθέσεις στην εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε. διαδέχονταν η μία την άλλη, εκτινάσσοντας το συνολικό ποσό στο 1.172.000 ευρώ με τον ΦΠΑ, τώρα η διοίκηση του νοσοκομείου Χίου μαζεύεται έντρομη μετά τις αποκαλύψεις ότι τους… τράβηξε το αυτί η ΕΑΑΔΗΣΥ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων), όπως είχε αποκαλύψει ο astraparis.gr;

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου, την περασμένη Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023, έφτασε ένα γνωμοδοτικό σημείωμα της δικηγόρου του νοσοκομείου για το τι θα γίνει σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας μετά τις 14 Απριλίου, οπότε και λήγει η τελευταία σύμβαση (μετά από απευθείας ανάθεση) με την ΓΕΝ-ΚΑ.

Είχε προηγηθεί η από 13 Μαρτίου 2023 απόφαση του Δ.Σ. για νέα απευθείας ανάθεση στην ΓΕΝ-ΚΑ, αυτή τη φορά εξάμηνης διάρκειας με δικαίωμα προαίρεσης για άλλους ακόμα τρεις μήνες, δηλαδή σύνολο εννέα μήνες, με συνολική δαπάνη 728.325 ευρώ με τον ΦΠΑ, με τη επίκληση της δικαστικής εμπλοκής του κανονικού διαγωνισμού. Αποφασίσθηκε δε να ζητηθεί η έγκριση της ΕΑΑΔΗΣΥ (τώρα την ανακάλυψαν, αφού προηγουμένως τους… είχε τραβήξει το αυτί).

Ανακάλυψαν ξαφνικά την νομιμότητα!

Επανερχόμεθα στο γνωμοδοτικό σημείωμα της δικηγόρου, που λέει ότι εάν η ΕΑΑΔΗΣΥ δεν απαντήσει εντός 20 εργασίμων ημερών («…δεν προβλέπεται να δοθεί πριν από τις 14 Απριλίου 2023») από την λήψη του αιτήματος (16 Μαρτίου 2023 εστάλη το αίτημα), τότε το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η επέκταση της υφιστάμενης (τρίμηνη με απευθείας ανάθεση) σύμβασης σε ποσοστό 10%. Δηλαδή, για ακόμα εννέα ημέρες, με το ανάλογο τίμημα (22.964 ευρώ με τον ΦΠΑ).

Περαιτέρω, η δικηγόρος προτείνει – αν και μετά την πάροδο των εννέα ημερών δεν έχει φτάσει η απάντηση από την ΕΑΑΔΗΣΥ – προσφυγή στην διαδικασία της απευθείας ανάθεσης έως του ποσού των 30.000 ευρώ (!), δηλαδή στο περίπου για ακόμα δύο εβδομάδες.

Αυτά ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. (μειοψηφούντος του εκπροσώπου των εργαζομένων), ενώ μέχρι και πριν λίγους μήνες η κα Κανταράκη και η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποφάσιζαν… αβλεπί απευθείας αναθέσεις σχεδόν 200.000 ευρώ (προ ΦΠΑ) για κάθε τρίμηνο.

Ομολογούν, δηλαδή, έτσι ότι τόσο καιρό οι απευθείας αναθέσεις που έκαναν ήταν εκτός θεσμικού πλαισίου, πάνω από τα προβλεπόμενα όρια, τα οποία για τους φορείς της γενικής κυβέρνησης είναι 140.000 ευρώ για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες και για όσο χρόνο παρασχεθούν αυτές.

Κι έτσι από την 1.1.2022, που άρχισε η βιομηχανία των απευθείας αναθέσεων μέχρι τις 14.4.2023, η συνολική δαπάνη του νοσοκομείου Χίου για τις υπηρεσίες καθαριότητας προς την εταιρεία ΓΕΝ-ΚΑ Α.Ε. έχει σκαρφαλώσει στο ποσό των 1.172.456,44 ευρώ, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ο εισαγγελέας που ψάχνει την υπόθεση έχει κρίσιμη ύλη

Βέβαια, γεννώνται νέα ερωτηματικά κατά πόσο είναι εντός θεσμικού πλαισίου οι τελευταίες αυτές αποφάσεις για επέκταση κατά 10% της υφιστάμενης σύμβασης και περαιτέρω για νέα απευθείας ανάθεση 30.000 ευρώ, αφού ήδη το προβλεπόμενο όριο έχει ξεπεραστεί δραματικά και προ πολλού και αυτά ακόμα τα… μικροποσά το εκτροχιάζουν κι άλλο.

Εκτός από την ΕΑΑΔΗΣΥ που έχει αρμοδιότητα ελέγχου και λόγο στις νέες απευθείας αναθέσεις που αποφάσισε το Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου, κρίσιμη ύλη αποτελούν τα ανωτέρω προφανώς για την εν εξελίξει προκαταρκτική εξέταση που έχει διατάξει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Χίου για το θέμα της καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου.

Όσον αφορά την προϊσταμένη αρχή, την 2η υγειονομική περιφέρεια και το υπουργείο Υγείας, προσώρας ουδεμία αντίδραση έχει εκδηλωθεί εκ μέρους τους για το όργιο σπατάλης και μάλλον θα συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο, εκτός εάν…

Ακολουθεί η από 23 Μαρτίου 2023 απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου Χίου

kathariotita_apeftheias.opisthen