“Όταν οι Ευρωπαίοι περιηγητές γνώρισαν τη Χίο (16ος-19ος αιώνας)”

H Δρ. Ιστορίας Ιόλη Βιγγοπούλου θα μιλήσει Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024 στις 18:00 στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης Κοραή με θέμα “Όταν οι Ευρωπαίοι περιηγητές γνώρισαν τη Χίο (16ος-19ος αιώνας)”

H Xίος κατέχει μία ιδιαίτερη θέση στα ταξιδιωτικά κείμενα των δυτικο-Ευρωπαίων, ήδη από τον 16ο αιώνα και την διατηρεί ως το τέλος του 19ου αιώνα, χάρις στις μοναδικότητές της, τις τραγικές ιστορικές στιγμές, την άμεση σχέση της με την πόλη της Σμύρνης. Το θέμα της μαστίχας, ο πλουτοφόρος Kάμπος, το ισχυρό κάστρο, η Nέα Mονή, το εμπόριο, το μετάξι, το κρασί, η θέση με το «σχολείο του Oμήρου», το επίπεδο της παιδείας και κυρίως, οι γυναίκες της Xίου αναδεικνύονται πολλαπλά στα περιηγητικά έργα (κείμενα και εικόνες). Τέλος, η καταστροφή της Xίου, το 1822, απετέλεσε και για τους ταξιδιώτες-συγγραφείς γεγονός και προσωπική εμπειρία που σημάδεψε και τα κείμενα τους. Ακόμα και προς το τέλος του 19ου αιώνα αντλούμε από περιηγητικό έργο μια πληρέστατη εικόνα της νήσου, αποδεικνύοντας το ξεχωριστό ενδιαφέρον των Ευρωπαίων για τη Χίο.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Η Ιόλη Βιγγοπούλου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Aθηνών, Διπλωματούχος της Σχολής Ξεναγών Αθηνών και της Ecole du Louvre και Διδάκτωρ Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, εργάστηκε 27 χρόνια ως Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, με γνωστικό αντικείμενο την ταξιδιωτική γραμματεία (κείμενα και εικονογραφικό υλικό).

Οι μελέτες, οι δημοσιεύσεις (περισσότερες από 100) και η συνεργασία της και με άλλους φορείς αφορούν θέματα τοπικής ιστορίας, ιστορικής και πολιτιστικής γεωγραφίας, κοινωνικής ιστορίας και πολιτισμού του νεότερου ελληνισμού καθώς και διαχρονικά ζητήματα πολιτισμικής ταυτότητας.

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή συνέδρια, σε ερευνητικές ομάδες με επιτόπια δραστηριότητα, στην επιστημονική υποστήριξη και οργάνωση εκθέσεων και στην συγκρότηση διαδικτυακών τόπων με αντικείμενο τα περιηγητικά έργα.

Έχει συνεργαστεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό με: Πανεπιστήμια, Υπουργεία (Παιδείας, Πολιτισμού, ΠEXΩΔE, Εργασίας, Εξωτερικών), την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Πολιτιστικές Εταιρείες και Ιδρύματα, Οικολογικές Οργανώσεις, την EPT, Εκδοτικούς Οίκους, Μουσεία, Βιβλιοθήκες και άλλους φορείς (UNESCO, ICOM κ.α)

Συνεργάστηκε με το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη ως Επιστημονική Υπεύθυνη του Διαδικτυακού τόπου www.travelogues.gr και συγγραφέας όλων των λημμάτων ενώ πραγματοποίησε και σειρά διαδικτυακών ομιλιών για τη Μικρά Ασία (2022) τα Νησιά του Αιγαίου (2023) την Κωνσταντινούπολη των Ευρωπαίων περιηγητών (2024) που οργάνωσε και πραγματοποιούνται από το Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη.