Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η αναγέννηση και η ανανέωση του ΕΣΥ

Αν κάτι έκανε σαφές με τις επιλογές της η Νέα Δημοκρατία τα τέσσερα αυτά χρόνια που βρίσκεται στην διακυβέρνηση της χώρας, είναι το μίσος που έχει για ο,τιδήποτε είναι δημόσιο, την δυσφορία της προς τις δίκαιες κοινωνικές παροχές, και την εμμονική νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της.

Στον τομέα της υγείας, δεν δίστασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν οδοστρωτήρας να ισοπεδώσει τα δημόσια νοσοκομεία, επέλεξε να καταργήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, γύρισε τη χώρα δεκαετίες πίσω και υιοθέτησε την αντίληψη Τράμπ που θέλει την υγεία δικαίωμα μόνο για τους πλούσιους, μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν ιδιωτικές κλινικές.

Φαίνεται πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη τίποτα δεν κατάλαβε από την πανδημία και την υγειονομική τραγωδία που βίωσε η χώρα. Δεν κατάλαβε ή μάλλον δεν θέλησε να καταλάβει πόσο σημαντική είναι η δημόσια υγεία, πόσο απαραίτητα είναι τα δημόσια νοσοκομεία και το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ που βρέθηκε στην πρώτη γραμμή και σήκωσε το βάρος για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής αυτή κρίση.

Καταστροφικές οι επιλογές της κυβέρνησης στην διάρκεια της πανδημίας

Οι επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη κατά την διάρκεια που ήταν σε έξαρση ο κορονοϊός αποδείχτηκαν καταστροφικές. Αστοχίες στην εφαρμογή των μέτρων καραντίνας, υποβάθμιση και αποδυνάμωση των δημόσιων νοσοκομείων, δεν έφτιαξαν τις απαραίτητες ΜΕΘ γιατί τις θεώρησαν πεταμένα λεφτά, η χώρα μας είχε την θλιβερή πρωτιά σε νεκρούς στην Ευρώπη ανά εκατομμύριο κατοίκους, χιλιάδες ασθενείς πέθαναν άδικα στους διαδρόμους των νοσοκομείων, επειδή δεν έβρισκαν ένα κρεβάτι και μέσα σε όλη αυτή την απελπιστική κατάσταση να έχεις έναν πρωθυπουργό να δηλώνει από το βήμα της Βουλής ότι δεν γνώριζε καμία μελέτη για τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ και μετά από λίγο καιρό να αποδεικνύεται ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα αλλά προτίμησε να την κρύψει.

Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θέλει υποβάθμιση και συρρίκνωση του ΕΣΥ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οραματίζεται την αναγέννηση, την αναβάθμιση και την ανανέωση του ΕΣΥ. Θέλει όταν γίνει κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα νέο ΕΣΥ που θα προσφέρει δημόσια υγεία σε όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μόλις γίνει κυβέρνηση, θα επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

Ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά

Άμεση γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες / νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας

Μονιμοποίηση για όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και θα δρομολογηθούν 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος τετραετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

Επαναφορά των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση των νοσοκομείων.

Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, αυτής που το σύστημα Μητσοτάκη δεν αντιλαμβάνεται την πολύτιμη αξία της και την σνομπάρει ως σοβιετία. Επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι η λειτουργία 380 ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) σε όλη την χώρα, σε βάθος τετραετίας.

Στήριξη και ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού

Επίσης, στήριξη και ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

Η υγεία δεν μπορεί να είναι προνόμιο για λίγους οικονομικά ισχυρούς, η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και άρα δικαίωμα για όλους.

Η Νέα Δημοκρατία σε όλη της την διακυβέρνηση, με τις επιλογές της σε όλα τα σοβαρά ζητήματα, απέδειξε ότι βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα φέρει ξανά τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, θα εφαρμόσει πολιτικές που προτεραιότητα θα έχουν τις ανάγκες των πολιτών.

Έτσι θα κινηθούμε στο τομέα της υγείας, έτσι θα κινηθούμε και στ’ άλλα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία.

* Το κείμενο αυτό είναι άρθρο της νομαρχιακής επιτροπής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.