Σε σκοτεινό – σφραγισμένο κλουβί οι έλεγχοι του λιμεναρχείου Χίου, καταγγέλλει η ΠΕΣ ΝΑΤ

Σε ένα θεοσκότεινο και κυριολεκτικά σφραγισμένο κλουβί – κοντέινερ θα διενεργούνται οι έλεγχοι του λιμεναρχείου Χίου στους… ύποπτους για μεταφορά ουσιών επιβάτες που εξέρχονται του πλοίου, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Παγχιακή Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, με επιστολή της προς τον δήμαρχο Χίου κ. Γιάννη Μαλαφή.

Είναι η τρίτη φορά που ασχολείται με το θέμα η ΠΕΣ ΝΑΤ, η οποία και πρώτη αποκάλυψε τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι στους επιβάτες, στην χερσαία ζώνη του λιμανιού και σε κοινή θέα να αδειάζουν τις βαλίτσες και τις τσάντες τους.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν το λιμεναρχείο Χίου απευθύνθηκε στο Λιμενικό Ταμείο και εξασφάλισε για τον συγκεκριμένο σκοπό ένα κοντέινερ, το οποίο – όμως – ούτε φωτισμό έχει, ούτε κλιματισμό, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε θερμοθάλαμο ή καταψύκτη, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, όπως σημειώνεται στην επιστολή.

Ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου κ. Παντελής Λεγάτος, σε επικοινωνία με τον astraparis.gr, έκανε γνωστό ότι για το θέμα του φωτισμού θα υπάρξει άμεσα λύση με την τοποθέτηση ενός μικρού φωτοβολταϊκού, ωστόσο – πρόσθεσε – υπάρχει πρόβλημα για την εγκατάσταση κλιματιστικού, αφού στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπάρχει παροχή ρεύματος! Το θέμα θα διερευνηθεί εντός της εβδομάδος, με στόχο να βρεθεί λύση.

Η επιστολή της ΠΕΣ ΝΑΤ στον δήμαρχο Χίου, με κοινοποίηση στον υπουργό Ναυτιλίας, έχει ως εξής:

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε,

Εν συνεχεία της 2ης επιστολής – καταγγελίας ( 9 Μάη 2024) της ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου, προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας (εμείς οι ναυτεργάτες αυτό το υπουργείο γνωρίζουμε), και όλους τους «εμπλεκόμενους» για τον εξευτελισμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας με τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται ο έλεγχος των αποσκευών για ναρκωτικές και άλλες συναφή ουσίες, από στελέχη της περιφερειακής ομάδας δίωξης ναρκωτικών (ΠΟΔΙΝ) και του γραφείου ασφάλειας του κεντρικού λιμεναρχείου Χίου, στους επιβάτες που εξέρχονται από τα ακτοπλοϊκά πλοία με την άφιξή τους στο λιμάνι της Χίου, κάτι για το οποίο μόνο συγχαρητήρια και ευχαριστίες δεχόμαστε από την πρώτη στιγμή που βγάλαμε στην «επιφάνεια» αυτό το ζήτημα. Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε προ ολίγων ημερών την τοποθέτηση ενός κοντέινερ εντός των ορίων του λιμένα Χίου, στο οποίο θα γίνεται ο καθώς πρέπει έλεγχος των αποσκευών.

Αλλά, μετά από έλεγχο που κάναμε, διαπιστώσαμε ότι το κοντέινερ είναι ένα κλειστό κλουβί, χωρίς εσωτερικό φωτισμό για τον σωστό έλεγχο των αποσκευών, χωρίς κανένα εσωτερικό εξαερισμό που πολύ εύκολα καταλαβαίνει κανείς, ότι θα είναι μια αποπνικτική ατμόσφαιρα εν μέσω καλοκαιριού, αλλά και με έντονο το αίσθημα του κρύου κατά τους χειμερινούς μήνες, τόσο για τα στελέχη της ΠΟΔΙΝ, όσο και για τους επιβάτες που θα υπόκεινται τον έλεγχο.

Για τον λόγο αυτό απευθυνόμαστε σε εσάς και τον πρόεδρο του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χίου, που αποτελεί τον φορέα διαχείρισης όλων των λιμενικών υποδομών στο νησί της Χίου, ζητώντας τις άμεσες ενέργειές σας για την εγκατάσταση επαρκή εσωτερικού φωτισμού και ενός air condition στο κοντέινερ.

Πιθανότατα μπορεί να υπάρχει εκ μέρους όλων σας η οποιαδήποτε καχυποψία και ίσως να μας θεωρείται υπερβολικούς και επίμονους, αλλά θέλουμε να σας γνωρίσουμε ότι από την ίδρυσή της, πριν από 33 χρόνια (30 Ιουλίου 1991, με πρωτεργάτη και άνθρωπο σύμβολο για εμάς τους Χιώτες ναυτεργάτες τον αείμνηστο καπετάν Νικόλα Γιόμελο), η ΠΕΣ ΝΑΤ Χίου δεν έσκυψε το κεφάλι, δεν υποδουλώθηκε σε κανέναν, προχωράει αυτόνομη, γιατί όπως είχαμε μάθει από αμούστακα παιδιά να παλεύουμε στην ζωή σε όλους τους ωκεανούς και τίς θάλασσες και να προχωράμε με ψηλά το κεφάλι, έτσι και τώρα προχωράμε ως απόμαχοι πλέον της θάλασσας, και αυτό είναι που μας κάνει διαφορετικούς, δεν έχουμε μάθει να «χαϊδεύουμε αυτιά», ούτε να λέμε το μαύρο… άσπρο και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να επιμένουμε και να απαιτούμε, γι’ αυτά που και η κοινή λογική λέει για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ευχαριστούμε πολύ για την ακρόαση, και αναμένουμε την υλοποίηση του αιτήματός μας και να είστε σίγουρος ότι είναι απαίτηση όλης της χιακής κοινωνίας και όχι μόνο.