Από τα Καρδάμυλα στην Πολωνία

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Undiscovered World», έξι μαθητές και μαθήτριες (της Α΄ και Β΄ τάξης) και δύο συνοδοί καθηγητές από το Λιβάνειο Γενικό Λύκειο Καρδαμύλων, επισκέφτηκαν την Πολωνία το χρονικό διάστημα 10 έως 17 Μαΐου 2024. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν ακόμα σχολεία της Πορτογαλίας, της Κροατίας και της Πολωνίας.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του σχολείου, “Κατά τη διαμονή μας στο Λούμπλιν ξεναγηθήκαμε από εκπαιδευτικούς του σχολείου υποδοχής στην πανέμορφη παλιά πόλη, στο κάστρο της, αλλά και σε στρατόπεδο συγκέντρωσης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κάτι που αποτέλεσε συγκλονιστική εμπειρία για όλους μας, καθώς είδαμε μπροστά στα μάτια μας τα δεινά που επιφέρει ο πόλεμος, ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία. Ήταν ένα εξαιρετικό μάθημα ιστορίας για όλους μας. Επισκεφτήκαμε, επίσης, τον ποταμό Βιστούλα, γραφικά χωριά της περιοχής και ένα υπέροχο φαράγγι μέσα στο δάσος.

Στις συναντήσεις μας στο σχολείο υποδοχής Liceum Ogolnosztalcace im. Adama Mickiewicza παρακολουθήσαμε τις εργασίες των μαθητών/μαθητριών των τεσσάρων σχολείων σχετικά με παράξενα ή παράδοξα φαινόμενα που συμβαίνουν σε διάφορα σημεία του πλανήτη και δεν έχουν ακόμα εξηγηθεί επιστημονικά, ενημερωθήκαμε για τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων χωρών, ενώ παράλληλα γνωρίσαμε τη ζεστή πολωνική φιλοξενία.

Επιστρέψαμε στην Ελλάδα φέρνοντας μαζί μας υπέροχες εικόνες και εμπειρίες. Ελπίζουμε στο μέλλον να μας δοθεί η ευκαιρία να επισκεφτούμε και πάλι την Πολωνία και να ξανασυναντήσουμε τους φίλους και τις φίλες που αποκτήσαμε εκεί!”