Σήκωσε αέρα στη Βόρεια Χίο, ρυμουλκείται σε λιμάνι το φορτηγό MONA

Ανεπισκεύαστο, καθώς φαίνεται, σήκωσε την άγκυρα και ρυμουλκείται το φορτηγό πλοίο MONA, σημαίας Μάλτας, με 11μελές πλήρωμα, που είχε αγκυροβολήσει έξω από το Άγιο Γάλας της Χίου επί σχεδόν τέσσερις ημέρες, μετά από ζημιά – λόγω φωτιάς – στο μηχανοστάσιό του.

Το πρόβλημα στο πλοίο είχε παρουσιασθεί την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου, έξω από το Άγιο Γάλας, καθώς έπλεε με προορισμό την Τούζλα Τουρκίας και αναγκάσθηκε να ρίξει άγκυρα, ενώ από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022 είχε αγκυροβολήσει σε κοντινή απόσταση το ρυμουλκό Ποθητός ΙΙ, το οποίο είχε ξεκινήσει από την Κάλυμνο.

Όλες αυτές τις μέρες το ρυμουλκό έμενε δίπλα στο φορτηγό – και τα δύο πλοία σε πολύ μικρή απόσταση από την ακτή – προφανώς για να το ρυμουλκήσει σε ασφαλές καταφύγιο, σε περίπτωση επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών. Κάτι που έγινε σήμερα Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2022, τις απογευματινές ώρες, ενώ λίγο πριν τις 6 το απόγευμα το «κομβόι» ξεκίνησε με προορισμό, όπως δείχνουν τα στίγματα και των δύο πλοίων, το λιμάνι της Τούζλας, που βρίσκεται στην θάλασσα του Μαρμαρά, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Κατά τις προηγούμενες ημέρες προφανώς δεν κατέστη δυνατόν να επισκευασθούν οι ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου κι έτσι υπό την πίεση των καιρικών συνθηκών απέπλευσε ανεπισκεύαστο για τον προορισμό που εξ αρχής είχε.

Το δίδυμο λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου είχε περάσει ανοικτά των Αγιασμάτων με σταθερή κατεύθυνση βόρεια.

Η φωτογραφία ελήφθη το απόγευμα της Παρασκευής 16 Σεπτεμβρίου 2022, ενώ στο βάθος το Psara Glory κάνει το δρομολόγιο από τα Ψαρά προς το λιμάνι τη Χίου.