Σήμερα στην πλατεία Βουνακίου το Φεστιβάλ της ΚΝΕ

Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να “ανασαίνουμε”, για να νικήσει η ζωή. Αυτό είναι το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», που ξεκινά το ταξίδι του σε όλη τη χώρα. Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν την Πέμπτη 17, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα. Στο νησί μας οι εκδηλώσεις θα γίνουν την Παρασκευή 31 Ιουλίου στις 20.00 στην πλατεία Βουνακίου.

Το Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» φέτος θα προσαρμοστεί για την προστασία της υγείας των επισκεπτών σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

“Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν αποδείξει την υπεύθυνη στάση τους, την ικανότητά τους οργανωμένα και συλλογικά να μπαίνουν μπροστά, ώστε να δυναμώνει η αγωνιστική διεκδίκηση και να τηρούνται ταυτόχρονα όλα τα μέτρα προστασίας. Το δείξαμε και στο νησί μας μέσα στην περίοδο των περιοριστικών μέτρων, με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις για τη στήριξη και την προστασία των εργαζομένων από την εργοδοτική αυθαιρεσία, για το εισόδημα, τα δικαιώματα των νέων, σε χώρους δουλειάς όπως τα σούπερ μάρκετ, το Νοσοκομείο αλλά και κατά την 1η Μάη και αλλού. Δεν σιωπήσαμε.

Καλούμε τον λαό και την νεολαία του νησιού μας να αγκαλιάσει τις εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβαλ ΚΝΕ -Οδηγητη  και με τη συμμετοχή τους να στείλουν μήνυμα:

 • καταδίκης της συμμετοχής της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ! Οι ιμπεριαλιστικοί αυτοί οργανισμοί είναι παράγοντες αστάθειας, πολέμων και όχι “περιστέρια της ειρήνης”. Ο πόλεμος που μαίνεται στη Λιβύη, η κλιμάκωση της ισραηλινής κατοχής στα παλαιστινιακά εδάφη, η προκλητική στήριξη των ΗΠΑ στη ΝΑΤΟική Τουρκία που δίνει αέρα στα πανιά της τουρκικής προκλητικότητας, οι ανταγωνισμοί που φουντώνουν στην περιοχή μας για τη μοιρασιά της λείας, της ενέργειας και των αγορών επιβάλλουν την απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια που εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς. Τα κόμματα του κεφαλαίου στην Ελλάδα που κυβέρνησαν διαχρονικά έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί με την πολιτική τους βάζουν τη χώρα όλο και πιο βαθειά σε ένα επικίνδυνο κουβάρι, μετατρέποντάς την σε ένα απέραντο ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο για τα συμφέροντα των λίγων, γεγονός που τη μετατρέπει σε στόχο πιθανών πολεμικών εντάσεων στην περιοχή. Η εμπλοκή του ξένου παράγοντα – των ΗΠΑ και χωρών της ΕΕ – για τη λεγόμενη “αποκλιμάκωση της έντασης” στα Ελληνοτουρκικά, ουσιαστικά στρώνει το έδαφος για διευθετήσεις υπέρ των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, σε βάρος των λαών και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Κατά συνέπεια ο λαός δεν μπορεί να περιμένει τίποτα θετικό από τις πρωτοβουλίες εκείνων των δυνάμεων που ευθύνονται για τους πολέμους, τις αλλαγές συνόρων και τη γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή, μέρος των οποίων είναι και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας».
 • Καλούμε τη νεολαία να στείλει μήνυμα: Αγωνιστικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων της κόντρα στην επιχείρηση φίμωσης, περιορισμού και απαγόρευσης των διαδηλώσεων με το κατάπτυστο ν/σ που ψηφίστηκε προ λίγων ημερών  στη Βουλή. Ένα ν/σ που θα μείνει στα χαρτιά με τη μαζική πάλη του λαού και της νεολαίας. Ένα ν/σ που είναι ζωντανή απόδειξη ότι η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά μας θα κλιμακωθεί μπροστά στη νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση αφού η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα του συστήματος θα επιχειρήσουν να φορτώσουν και πάλι τα βάρη της κρίσης ξανά στις πλάτες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των βιοπαλαιστών αγροτών, των νέων. Ένα ν/σ που είναι κυνική ομολογία ότι τρέμουν την οργανωμένη και συλλογική πάλη γιατί μόνο αυτή μπορεί να τους βάλει εμπόδια, να υπερασπιστεί τις λαϊκές κατακτήσεις.
 • μεσα από το φεστιβάλ μας στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας. Οι τεράστιες λαϊκές διαδηλώσεις στις ΗΠΑ αποδεικνύουν ότι οι λαοί μπορούν να βγουν στο προσκήνιο! Μπορούν να “ανασάνουν” σπάζοντας τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης!”, αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Χίο περιλαμβάνει:

 • Πολιτική ομιλία από τη Μαρία Κομνηνάκα, βουλευτή του ΚΚΕ.
 • Τύμπανα και χορός σε ρυθμούς samba reggae, από τους Μπαταλά Χίος , μια από τις 45 μπάντες μπαταλά σε όλο τον κόσμο!
 • Αφιέρωμα στο λαϊκό και ρεμπέτικο τραγούδι με τους Πέτρο Ντούληκαι τον Σταμάτη Συριώδη.

Στο χώρο θα λειτουργούν επίσης:

 • Έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
 • Θεματικές εκθέσεις για τους μαθητές και το Προσφυγικό.
 • Παιδότοπος για τους μικρούς φίλους μας.
 • Στέκι νέων εργαζομένων «Οι αφανείς ήρωες να γίνουν πρωταγωνιστές».
 • Καθώς και μπαρ και κοκτέιλ μπαρ

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια