Συμπαράσταση στους πρόσφυγες απεργούς πείνας από συλλογικότητες της Χίου

Την συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας πρόσφυγες, στον καταυλισμό της Σούδας, εκφράζουν με κοινή ανακοίνωσή τους οι συλλογικότητες Αλληλέγγυοι Χίου, Κοινωνική Κουζίνα, επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;», ΦΕΟΧ Rescue Team.

Οι 27 απεργοί πείνας, αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωσή τους, διεκδικούν βασικά δικαιώματα: έναν δικηγόρο να τους εκπροσωπεί, να οριστούν ημερομηνίες εξέτασης των αιτημάτων ασύλου που έχουν υποβάλλει, να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Διαπιστώνουμε καθημερινά πως ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου μετά την επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας τροφοδοτεί την απελπισία και την οργή. Από τους ανθρώπους αυτούς, έχει στερηθεί κάθε προοπτική.

Οι υποτυπώδεις συνθήκες διαβίωσης, η έλλειψη πληροφόρησης, και κυρίως η ηχηρή απουσία των αρμόδιων υπηρεσιών που θα εξετάσουν τα αιτήματά τους, εντείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα.

Ως αλληλέγγυοι εθελοντές, που ζούμε από κοντά την αγωνία των προσφύγων, ενώνουμε τη φωνή μας με εκείνη των απεργών πείνας της Σούδας.

Ζητάμε να τους δοθεί άμεσα, ακριβής πληροφόρηση από αρμόδια χείλη για το πότε θα εξεταστούν τα αιτήματά τους και η ανάλογη νομική υποστήριξη.

Ζητάμε από την κυβέρνηση και την Ευρ. Ένωση να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη συμφωνία με την Τουρκία και να αναγνωρίσουν το δικαίωμα των διωγμένων από τον πόλεμο και τη φτώχεια να πορευτούν με αξιοπρέπεια στον ούτως ή άλλως δύσκολο δρόμο της προσφυγιάς», καταλήγει η ανακοίνωση.