Σόου Μηταράκη με εθελούσιες επιστροφές 134 Ιρακινών από το «Ελευθ. Βενιζέλος»

Σε σόου μετέτρεψε η κυβέρνηση και ειδικότερα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης τις πρώτες εθελούσιες επιστροφές 134 μεταναστών ιρακινής υπηκοότητας, με πτήση τσάρτερ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020, από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Μια συνήθως τυπική διαδικασία, που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια, με πενιχρά συνήθως αποτελέσματα, έγινε στα χέρια του κ. Μηταράκη εργαλείο προπαγάνδας περί δήθεν αποσυμφόρησης των νησιών του Αιγαίου, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι χθες Τετάρτη, το υπουργείο είχε προαναγγείλει την αναχώρηση 140 Ιρακινών, που σήμερα έγιναν 134, χωρίς να δίδεται κάποια εξήγηση για το πού πήγαν οι υπόλοιποι έξι. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι και τα 134 άτομα που επέστρεψαν στο Ιράκ, είχαν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης Covid – 19,  από κλιμάκια του ΕΟΔΥ και σύμφωνα με τα διαγνωστικά αποτελέσματα όλα τα τεστ ήταν αρνητικά.  

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν, εκτός του υπουργού, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πρέσβης του Ιράκ στην Ελλάδα κ. Σορς Χαλίντ Σαΐντ και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Gianluca Rocco.

Το πρόγραμμα των εθελούσιων επιστροφών υλοποιείται σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στο πλαίσιο του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) του Εθνικού Προγράμματος 2014-2020, και συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ευρωπαϊκό ΤΑΜΕ και 25% από εθνικούς πόρους.

Οι έως 5.000 επωφελούμενοι του προγράμματος  προβλέπεται να λάβουν οικονομική βοήθεια των 2.000 ευρώ σε μετρητά, αποκλειστικά και μόνον εάν έχουν φτάσει και διαμένουν στην Λέσβο, τη Χίο, την Σάμο, την Λέρο και την Κω πριν τις 31.12.2019 και δεν κατάγονται από τη Γκάνα, τη Σενεγάλη, το Τόγκο, τη Γκάμπια, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Γεωργία, την Ουκρανία, την Ινδία ή την Αρμενία.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος παρέχονται οικονομικά κίνητρα σε αιτούντες άσυλο, για να παραιτηθούν από το αίτημα ασύλου και να επιστρέψουν οικειοθελώς στις πατρίδες τους. 

Με δήλωση του ο κ. Μηταράκης επισημαίνει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι ξεκίνησε σήμερα το πρόγραμμα των εθελοντικών επιστροφών σε χώρες προέλευσης, επιστρέφοντας μετανάστες με αξιοπρέπεια και ασφάλεια στις χώρες τους».

Ο κ. Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι «η σημερινή πτήση επαναπατρισμού προς το Ιράκ είναι η πρώτη και μεγαλύτερη που έχει γίνει αυτή τη χρονιά στην Ευρώπη και η πολυπληθέστερη πτήση επαναπατρισμού που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια