Σουηδία, Αυστρία και Τουρκία στο 2ο Γυμνάσιο Χίου

To 2 ο Γυμνάσιο Χίου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΚΑ210 Erasmus+ με τίτλο «Four Skills for the Future» διάρκειας ενάμιση χρόνου και στα πλαίσια της τρίτης κινητικότητας του προγράμματος φιλοξενήθηακν στη Χίο από 20 μέχρι 24 Μαΐου 2024, τέσσερα σχολεία. Το Musik Mittelschule Traun από το Traun της Αυστρίας (βασικός συντονιστής), το Ringsjöskolan από το Höör της Σουηδίας, και δύο σχολεία από την Τουρκία, το Sehit Pilot Muzaffer Erdönmez Ortaokulu από την Κωνσταντινούπολη και το Seval-Ahmet Cetin Fen Lisesi από το Tekirdag.

Το θέμα του προγράμματος είναι σχετικό με την επιμόρφωση των καθηγητών σε τέσσερεις βασικές δεξιότητες: κατανόηση κειμένου, γραπτό, προφορικό και ακουστικό λόγο. Κατά τη διάρκεια της κινητικότητας οι καθηγητές επιμορφώθηκαν πάνω στις δεξιότητες του ακουστικού και προφορικού λόγου.

Η υπεύθυνη του προγράμματος κ. Κική Μηλιάδη παρουσίασε τρόπους δημιουργίας ακουστικών και προφορικών δοκιμασιών για τους μαθητές του Γυμνασίου και αντίστοιχα παραδείγματα. Παρουσιάστηκαν σενάρια από την κάθε χώρα σχετικά με τον ακουστικό και προφορικό λόγο. Η φιλόλογος του σχολείου κ. Ειρήνη Φραγκάκη παρουσίασε το σενάριο του 2ου Γυμνασίου Χίου, με θέμα τον ρατσισμό.

Κατά τη διάρκεια της φιλοξενίας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο Μουσείο Μαστίχας, το Πυργί, τα Μεστά, τον Ανάβατο, το μοναστήρι της Νέας Μονής, την Βιβλιοθήκη του Κοραή και το Κάστρο της Χίου και στον δήμο Χίου,

Επίσης, οργανώθηκαν διάφορες δραστηριότητες σχετικές με το θέμα του προγράμματος, όπως η παρακολούθηση μαθήματος (jobshadowing) την ώρα των Αγγλικών (ακουστικός λόγος, με την κ. Αιμιλία Μιχελιουδάκη) και των Γερμανικών (προφορικός λόγος, με την κ. Μαρία Κουζίμπα).